İlköğretim okullarının program araştırması ve eski okulların yeni programa fiziksel adaptasyonunun sağlanması - Yangılı, Dilşad (My University, 1999)
İnsanoğlunun yeryüzünde varoluşundan itibaren eğitim ve öğretim onun yaşantısının önemli bir bölümü haline gelmiştir. İnsanlar toplu yaşamada ilerledikçe bireysel eğitimden teşkilatlı eğitime doğru bir ilerlemede bulunmuş olup, bu ilerleme süreci günümüzde okullaşmayı eğitim ve öğretime eşdeğer hale getirmiştir. Okul mekanları eğitim ve öğretim programlarına paralel olarak gelişmiştir. İlkel programlara basit okul mekanları cevap verirken, günümüzde modern eğitim programlarına, modern okul mekanları oluşturulmaktadır. Eğitim giderleri göçebe ve aşiret halinde yaşayan küçük toplumlarda varlıklı kişilerce karşılanırken günümüzde bu ihtiyaçlar, devletlerin bütçelerinde önemli yer tutmaktadır. Ulusumuzun eğitim geçmişi en eski uluslarla beraber beş bin yıllık bir tarih süreci içinde yer alır. İlk çağ Orta Asya Türk devletlerinde genel kültür ve töre eğitimi yaşlı ve tecrübeli bilgeler tarafından verilirdi. Göktürk ve Uygur alfabesi Türklerde eğitim sisteminin önemli birer kanıtıdır. Anadolu Türklüğünde ise günümüze kadar ayakta kalan eserler eğitimin sıbyan mektepleri ile başladığını, Rüşdiye, İdadi, Sultani, Medrese, Darul Fünun ve üniversiteler ile devam ettiğini göstermektedir. Çağımızda ileri uluslar en büyük yatırımı insanma yapmaktadır. Modern insan çağın en son teknolojisinden yararlanan insandır. Ülkemiz eğitiminde bu yönü ile ilköğretimin sekiz yıla çıkarılması, kaliteli insan yetiştirme ihtiyacındandır. Ülkemizin son yıllardaki en önemli sorunları arasında yer alan sekiz yıllık ilköğretim uygulamasında beş yıllık ilköğretimin sekiz yıla çıkarılması ile program uygulama, okul mekanlarının yetersizliği önemli birer sorun olarak devam etmektedir. Bu sorunlar, mevcut ilkokulların birtakım fiziksel değişiklerle sekiz yıllık programa adaptasyonu, ya da yeniden okul mekanları yapımı Ue çözülebilir. Kısa süreli ve geçici çözüm ise, Taşımak Eğitim olabilir. Ülkemizde yerleşim birimleri ve nüfusa paralel olarak yapılacak imar planlarında, okul binaları da ileriye dönük olarak düşünülmeli, çok amaçlı kolay değişebilir, esneklik özelliği olan, büyüyebilme kolaylığına sahip binalar yapılmalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: İlköğretim; İlköğretim okulları; 8 yıllık ilköğretim okullarının tasarım sorunları