2-boyutlu hareket kestirimi ve video çerçeve aradeğerlemesinde uygulanması - Nasır, Selim (My University, 2007)
Sayısal video isleme, bilgisayarların islem gücünün artmasına bağlı olarak çoğulortamuygulamalarının yaygınlasması ile önem kazanmıstır. Videolar doğal olarak yüksekmiktarda veri içermektedir. Bu nedenle videoların verimli bir biçimde saklanması veaktarımı için pek çok yöntem gelistirilmistir. Video isleme algoritmalarının amacıvideonun en uygun görsel nitelikle gösterilmesidir.Bantgenisliğinin ya da depolama kapasitesinin kısıtlı olduğu durumlarda zamansalörnekleme yapılarak videonun veri miktarının azaltılması amaçlanır. Zamansalörnekleme sonucunda videonun çerçeve hızının düsürülmesi ile bozulan görsel niteliğinarttırılması için video çerçeve aradeğerleme yöntemleri gelistirilmistir. Çerçevearadeğerlemesi için her bir video çerçevesindeki sahnenin değisiminden kaynaklananhareket olgusundan yararlanılır. 2-boyutlu hareket kestiriminde nesnelerin ötelemehareketi yaptıkları varsayılır ve bu nesnelerin yeni konumları aradeğerlenen çerçevedeyaklasık olarak belirlenir. Çerçeve aradeğerlemesinde, hareket kestirimi sonucunda eldeedilen hareket vektörlerinin nesnelerin gerçek hareketlerini göstermesi istenmektedir.Bu çalısmada, hareket vektörlerinin yüksek doğrulukla hesaplanması problemi elealınmıstır. Problemin çözümü için önerilen yöntemde hareket kestirimi bilinenyöntemlere göre daha iyi bir basarımla yapılmıstır. Hareket kestiriminin uygulamasıolarak video çerçeve aradeğerlemesi seçilmistir.Anahtar Kelimeler : Sayısal video isleme, 2-boyutlu hareket kestirimi, hareketdengeleme, blok eslestirme algoritmaları, video çerçeve aradeğerlemesi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: SAYISAL VİDEO; RGB RENK UZAYI