Vinç halatlarının modellenmesi, test ve analizi - Bayraktaroğlu, Burak (My University, 2018)
Tel halatlar, esneklikleri ve yüksek mukavemete sahip olmaları sebebiyle yük kaldırma makinalarında kullanılan vazgeçilmez elemanlardır. Bir öz etrafına sarılmış birçok ince telden oluşmuşlardır. Şekil bağı ile bir arada duran tellere, yükün eşit olarak paylaştırılması esasına göre çalışırlar. Bu tez kapsamında, karmaşık yapıya sahip çelik halatların üç boyutlu modelleri oluşturulmuş ve modellere eksenel kuvvetler uygulanarak, yük altında uzamaları tespit edilmiştir. Yapılan çekme testleri ile bilgisayar analizlerinin uyumu araştırılmıştır. Tezin ikinci bölümünde çelik halatlar ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde halat üretimi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, Solidwork yazılımı kullanılarak halatın modellenmesi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Beşinci bölümde sonlu elemanlar yöntemi hakkında bilgi verilmiş ve altıncı bölümde oluşturulan modellerin Ansys yazılımı kullanarak eksenel yük altında analiz işlemleri açıklanmıştır. Yedinci bölümde numunelerin hazırlanması, çekme testi ve çekme testi sonuçları açıklanmış ve sekizinci bölümde analiz ve test sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmanın son kısmında sonuç ve öneriler sunulmuştur. Literatürde çelik halatları konu alan çok sayıda çalışma mevcuttur. Tezin amacı; tasarım işleminin, üretim sonrası ölçüleri dikkate alarak tasarım programı ile tek seferde yapılan çelik halat modellerinin doğruluğunu test işlemleriyle karşılaştırmaktır. Çizimin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi için yeni bir yol aranmış ve karmaşık tasarımın analizinin yapılabilirliği ve gerçeğe uygunluğu araştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Vinç halatları; Tel halat; Çelik halat analizleri; Tel halat modellemesi; Tel halat çekme testi