Mekanik tahrikli asansörlerinde dinamik problemlerin incelenmesi ve konstrüksiyon değerlendirilmeleri - Davaslıgil, Sinan (My University, 2004)
Mekanik tahrikli asansörler günümüzde en yaygın kullanılan asansör tipidir. Bu asansörler çoğunlukla insan taşıdığı için montajının da çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Herhangi bir hata sonucunda dinamik problemler oluşur. Bu dinamik problemler ilk başta hissedilmese bile önlem alınmaz ise zamanla büyüyerek tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. Meydana gelen gelen bu dinamik problemler parçaların yorulmalarına ve aşınmalarına sebep olmaktadır. Bu olaylar parça ömürlerinin daha kısa olmasına neden olur ki bu da ekonomik olarak istenmeyen bir durumdur. Bu çalışmada ilk önce üzerinde dinamik problemlerin analizi yapılacak bir asansörün mekanik hesaplamaları ve teknik boyutlandırılması yapılmıştır Araştırma içerisinde bu asansörde dinamik problemlere sebep olabilecek bölümler teker teker ele alınarak örnek hesaplarla incelenmiştir. Bu problemlerden meydana gelen titreşim genlikleri bilgisayar programı (MATLAB) ile bulunmuş ve grafikleri çıkarılmıştır. Bölümlerin en sonunda ise rezonans kontrolleri yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Mekanik asansörlere genel bakış; Titreşimi incelenecek olan asansörün mekanik hesaplamaları; Mekanik asansörlerde meydana gelebilecek olan titreşimler