Alevin modellenmesi - Dodanlı, Cemil Murat (My University, 2004)
Alevin Modellenmesi ismi ile sunumu yapılmış olan mevcut tez, serbest diffuzyonlu alev ile ilgili teorik ve deneysel çalışmalar içermektedir. Alev ile ilgili olarak ortaya konulan teorik yaklaşım, alevin termik nicelikleri ile geometrik nicelikleri arasında bağıntı oluşturmaktadır. Söz konusu bağıntının doğruluğu yapılan deneysel çalışmalar ile değerlendirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmaların sonucunda elde edilen ölçüm değerleri ile teorik hesaplamalar arasında %3.428 ' lik bağıl hata belirlenmiştir. Tez kapsamında ortaya konulan teorik çalışmalar sabit basınç ortamında yanan diffuzyonlu alevin(serbest diffuzyonlu alevin), birim hacmindeki ısı enerjisinin sabit olduğunu göstermektedir. Bu ifade alevin hacmi ile termik parametreler arasında bağıntı oluşturmamıza olanak sağlamıştır. Sabit basınç ortamında yanan diffuzyonlu alevin şekli ne kadar değişirse, değişsin alevin ısıl gücü sabit ise hacminin sabit olduğunu kabul etmek birçok bakımdan çözüm kolaylığı sağlamıştır. Çünkü alevin yandığı ortamda şeklinin sürekli olarak değiştiği bilinen bir gerçektir. Ayrıca yapılan kabulün pratik uygulamalar ile uyum sağlamasının en önemli sebebi serbest diffuzyonlu alev oluşturmak amacı ile kullanılan bir çok yakıcı ünite yakıt debisi ile alevin ısıl gücünü kontrol altında tutmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebep itibariyle yapılan teorik yaklaşım serbest diffuzyonlu alev ile ilgili daha önce yapılmış olan, yaklaşımlardan daha farklı bir bakış açısı ile teorik çözüm önermektedir. vııı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Modelleme; Deneysel çalışmalar; Modelin deney sonuçlarına uygulanması