Doğrusal programlama modelinin çözümünde yeni bir paket programın geliştirilmesi Geliştirilen bu paket programın içecek sektöründe uygulanması - Alp, Selçuk (My University, 2000)
Endüstri devrimi öncesi üretimin gerçekleştiği işyerleri, daha çok insan gücüne dayalı ve birkaç çalışanın üstesinden gelebileceği yapıda idi. Üretim miktarı, kaynakların, teknolojinin ve tüketimin yetersizliği nedeniyle sınırlı kalmaktaydı. Endüstri devriminin başlamasından bu yana, işyerleri büyümüş, teknoloji gelişmiş ve en önemlisi yavaş yavaş bir rekabet ortamı doğmuştur. Endüstri devriminin ilk dönemlerindeki amaç, her ne şekilde olursa olsun üretimi, dolayısıyla kân arttırmaktan ibaretti. Bu dönemde piyasayı üreticiler yönlendirmekteydiler. İstedikleri kadar üretip, ürettiklerini istedikleri fiyata satabiliyorlardı. Daha sonra rekabetin artması ile rakiplerle yarışabilmek için daha az maliyetle, daha çok kâr elde edilebilecek olan üretim düzeyinin ne olması gerektiği problemi önem kazanmaya başlamıştır. İşte bu noktada, EL Dünya Savaşı sırasında askeri alanlarda kullanılan Yöneylem Araştırması teknikleri giderek daha çok artan düzeyde işletmelere uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde, üretim miktarının, tipinin, karışımının belirlenmesinden, pazarlama yöntem ve amaçlarının saptanmasına kadar işletmeler ile ilgili birçok konularda Yöneylem Araştırmasının teknikleri uygulanmaktadır. Çalışmada amaçlanan, Yöneylem Araştırması disiplini içinde yer alan Doğrusal Programlama Problemini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, bu problemi çözebilecek bir bilgisayar programının yazılmasıdır. Çalışmanın uygulama kısmında, geliştirilen program kullanılarak Anadolu Holding bünyesinde, içecek sektöründe faaliyet gösteren Efes Biracılık işletmesinin üretim kısıtlan çerçevesinde kânnı maksimize edecek üretim düzeyinin bulunmasıdır. Sonuçta, rekabet ortamında işletmelerin yaşayabilmesi için verimli bir üretim politikasının olması gerekmektedir. Üretimde, verimliliği arttırmak için Yöneylem Araştırması disiplininden yararlanılması gerekmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000
Keywords: Doğrusal programlama; Doğrusal programlama modeli; Doğrusal programlama çözümünde bilgisayarla programlama