ST 52 çeliğine MIG yöntemiyle yapılan kaplama kaynağında ön tavlama sıcaklığının etkileri - Nalçacı, Burak (My University, 2017)
Demir esaslı malzemeler arasında yer alan paslanmaz çelikler, son 30 yılın kullanımı hızla yaygınlaşan çok önemli bir malzeme grubunu oluşturmaktadır. Bu malzeme grubu çok iyi korozyon dayanımı, sıfır altı ve yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir olmaları ve benzeri özellikleriyle bilinirler. Ancak bu sayılan olumlu özelliklerine karşın paslanmaz çeliklerin maliyetlerinin yüksek oluşu ise bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumu gidermek amacıyla çelik ailesi içerisinde yer alan fakat paslanmazlık özelliği taşımayan St 52(S355N) yapı çeliğine, 316L(EN1072) östenitik paslanmaz çelik ilave malzemesiyle kaplama işlemi yapılarak malzemenin mekanik özelliklerinde herhangi bir değişim olmadan, maliyet düşürülerek malzemeye korozyon direnci kazandırılmış olmaktadır. Bu çalışmada ana malzeme olarak seçilen St 52 yapı çeliğine, 316L ilave malzemesi ön tavsız ve ön tavlı olarak kaplanmış ve ön tavlamanın etkileri incelenip sonuçlar değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017
Keywords: Kaplama kaynağı; Yalın karbonlu çelik; Paslanmaz çelik; Ön tavlama sıcaklığı