Türkiye'deki konut açığının giderilebilmesinde önyapımlı ahşap konut üretiminin uygulanabilirliği yönünde bir model araştırması: Bursa örneği - Avlar, Erkan (My University, 1995)
Türkiye'nin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri, hızlı nüfus artışıyla ortaya çıkan ve giderek büyüyen konut açığıdır.Bu sorunun nitelikli ve ekonomik olarak çözümü, rasyonel malzeme ve hızlı üretim sistemi seçimine bağlıdır. Bu yaklaşımda, üstün fiziksel özellikler taşıyan ahşabın önyapımlı olarak konut üretimine kazandırılması düşünülmüştür. Böylelikle konut üretiminde yaşamsal etmenlerden uzaklaşmak yerine, bireylere ekonomik, çağdaş ve nitelikli doğal ortamlar sunulacaktır. Bu amaca yönelik olarak geliştirilen çalışma beş bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde çalışmanın belirlenen sorunu, amacı, kapsamı ve yöntemi ortaya konmaktadır. 2. Bölümde yapı gereci olarak ahşap, çeşitli yönleriyle araştırılarak kullanım açısından değerlendirilmiştir. 3. Bölümde Türkiye'de önyapımlı ahşap konut üretimine geçişin sağlanabilmesi için, varolan geleneksel ahşap konut mimarisi incelenmiş ve Dünya'da değişen teknolojilerle birlikte gelişen önyapımlı ahşap konut üretimi araştırılmıştır. 4. Bölümde önyapımlı ahşap konut üretiminin Türkiye'de uygulanabilmesi için gerekli olan ölçütler ortaya konarak bir yöntem oluşturulmuştur. Bu yöntemin geçerliliğinin saptanmasına yönelik örnekde, merkez olarak seçilen Bursa yerleşimi incelenmiş ve bir model geliştirilmiştir. Ayrıca modelin Bursa yerleşimi açısından doğru bir karar olduğu irdelenmiş ve bu uygulamanın rasyonel bir yaklaşım olacağı açıklanmıştır. 5. Bölümde elde edilen sonucun getireceği çözümler ve sağlayacağı yararlar verilmekte ve gerekli öneriler sunulmaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Yapı gereci olarak ahşap; Ahşap konut üretimi; Ön yapımlı ahşap konut