Akıllı kinetik güneş kontrol sistemi önerisi - Bostancı, Cihan Sinan (My University, 2006)
Mekanlar içerisinde günesten yararlanabilme beklentileriyle mimarlık tarihinin erken dönemlerinde ortaya çıkan günes kontrol çabaları zaman içerisinde evrimleşmek ilkelerini ve teknolojisini küresel yenilikçi yaklasımlar baglamında gelistirmistir.Yenilenebilir en büyük enerji kaynagımız günesin ısınımlarından faydalanırken zararlı etkilerinden korunabilmek, sürdürülebilir kalkınma düsüncesi kapsamında değerlendirilmesiyle yüksek verim elde etme zorunlulugu dogmaktadır. Hareketli korunma hedefi günes, yeryüzündeki her nokta için tarihe, saate ve yönelimlere göre farklı durumlar olusturmaktadır. Degisken günes durumlarına uyum saglama yetenegiolan kinetik günes kontrol araçlarının bir üst seviyesinde korunma ve yararlanma aralığının maksimize edildigi, çevresel girdileri kendi kendine elde edip analizle verdigi kararla hareketli bilesenlerini kontrol edebilen akıllı kinetik günes kontrol sistemleri kazandırdığı yüksek verimle sürdürülebilir kalkınmanın gereklerinden biri haline gelmektedir. Bu çalısmada öneri bir sistem de dahil edilerek incelenen akıllı kinetik günes kontrol sistemleri günesle iliskisini ilgilendiren parametreleri, girdi araçları, kontrol mekanizmaları, hareket ettiricileriyle açıklanmıstır. Sistem önerisinde gerçekleştirilen kıyaslamalar, maket ve sanal ortamda yapılan testlerle tasarım süreci içerisinde karşılaşılan problem ve çözüm alternatifleri yakından izlenmistir. Amaçlanan böyle bir sistemin uygulanabilirliginin elde edilen teorik ve pratik bilgiler baglamında aranmasıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Akıllı kinetik güneş kontrol; Kinetik güneş kontrol; Mimarlıkta güneş kontrol; Akıllı binalar; Günes açıları