Poliamidaminlerin bakır kompleksleri ve proteinlerle etkileşimleri - Kurşun, Berrin (My University, 2005)
Metilenbisakrilamid ve piperazin monomerleri ile iki farklı bileşenden oluşan MBA-PP kopolimeri, ilk iki monomere alilamin eklenmesi ile üç bileşenden oluşan MBA-PP-AA kopolimeri zincir polimerizasyonu mekanizmasına göre sentezlenmiştir. Sentezlenen MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin özellikleri farklı fizikokimyasal yöntemlerle incelenmiştir. Dört dedektörlü SEC sistemi olan Viscotek ve IR incelemelerinden, IR ile bağ karakterleri aydınlatılarak kopolimer yapısı doğrulanmıştır. Dört dedektörlü Viscotek sisteminde, UV dedektörü ile kopolimerlerin yapısı, RI ve ışık saçınımı dedektörleri ile kopolimerlerin su ortamında kapladıkları hacim(Rh) ve molekül ağırlığı,viskozite dedektörü ile ise kopolimer moleküllerinin su ortamındaki şekli ve molekül ağırlığı hakkında bilgiler elde edilmiştir. Böylelikle bu çalışma ile ilk defa olarak sentezlenmiş MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin molekül ağırlığı belirlenmiş ve yapıları aydınlatılmıştır. İkinci aşamada, MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin bakır ile kopolimer-metal kompleksleri dört farklı bakır kopolimer oranında sentezlendi ve yapılarının aydınlatılması için IR ve AAS ölçümleri gerçekleştirildi. IR ile bağlarda oluşan değişimler, AAS ile ise kopolimer-bakır komplekslerindeki bakır miktarı belirlendi. Üçüncü aşamada kopolimer-bakır komplekslerinin sığır serum albumini(BSA) ile kopolimer-Cu2+-BSA üçlü kompleksleri sentezlendi. MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin bakırın farklı mol oranlarında proteinlerle etkileşimleri iki farklı pH'da (4.5 ve7) UV, floresansspekroskopisi ve jel elektroforezi yöntemleri ile araştırıldı. Bu çalışmada yeni türde biyomedikal preperatların geliştirilmesi için önemli bilgiler elde edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Polimerler; Kopolimer; Kopolimer-metal kompleksi; Kopolimer-metal-protein kompleksleri; BSA