Vakumla kalıplama parametrelerinin incelenmesi - Geyik, Ali (My University, 1992)
Son yıllarda Döküm Endüstrisi ortamında büyük önem kazanan ve tartışılan konular, "Malzeme tasarrufu", "Endüstriyel artıkların ikinci bir çevre kirliliği yaratmadan ortadan kaldırılması" ve "Oldukça kötü olan döküm. endüstrisi çalışma ortamı şartlarının düzeltilmesi" başlıkları altında toplanabilir. Gelişmiş dünya ülkelerinde bir çok araştırma geliştirme uzmanlarının çaba ve önerilerine karşın bu üç konunun basitçe çözümü bulunamamıştır. 1971 yılında Japonya'da küçük bir dökümhanede metalik kalıp ömrünü arttırmak için kalıp iç yüzeylerinin plastik filmle kaplanması denemeleri, Vakumla Kalıplama Yöntemi 'nin başlangıcı olmuştur. Yukarıda sayılan problemlere karşı bir tedbir olarak görülen yöntem, Japonya'da döküm sektörü tarafından benimsenmiştir. ince plastik bir filmin ve negatif hava basıncının kullanımı, geleneksel döküm işlemleri açısından tamamen farklı bir durum oluşturmuştur. Yıllardır kullanılan yerleşmiş bazı metalurjik kabulleri bile değiştiren Vakumla Kalıplama Yöntemi 'nin uzun döküm teknolojisi tarihinde yepyeni bir devir açan ve yeni gelişmeleri gerektirecek bir buluş olduğu sanılmaktadır. Bu çalışmada vakumla kalıplama yönteminin esası incelenmiş ve metalurjik esaslar araştırılmıştır. Ayrıca kalıp elemanları ve vakumla kalıplama tesisleri hakkında inceleme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Vakumla kalıplama yöntemi; Vakumla kalıplamada metalurjik özellikler; Vakumla kalıplama yönteminin avantaj ve dezavantajları