Ekstrüzyon matrislerinde profillerin yerleştirilmesine etki eden faktörlerin araştırılması - Gülüm, Mehmet Tuğrul (My University, 1996)
Plastik şekil verme yöntemlerinden biri olan ektrüzyon, günümüzde çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Yöntem ile biçimlendirilen malzemelerin ve yan mamullerin çeşidi hızla artmaktadır. Yöntemin artan uygulama alam ile beraber, karşılaşılan problemlerde de artış olmuştur. Üretilecek profilin kalitesi üzerinde doğrudan ve büyük oranda etkili olan matrislerin dizaynı büyük önem kazanmıştır. Ekstrüzyon yönteminin en önemli takımı olan ektrüzyon matrislerinin delik şekli, dizaynı ve matris üzerindeki yeri ektrüzyon işleminin ekonomikliği ve kalitesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada ekstrüzyon matrislerinde profillerin yerleştirilmesine erki eden faktörler ve birbirleriyle olan ilişkileri araştırılmıştır. Konular üç bölüm olarak ele alınmıştır. Giriş bölümünde ekstrüzyon yönteminin kısaca tarihsel gelişimine, ekstrüzyon yöntemlerine, malzeme akış tiplerine ve ekstrüzyon edilebilen malzemelere değinilmiştir. İkinci bölüm, profile şeklini veren matrislerden, matris şekillerinden ve olarak matris malzemelerinden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise, ekstrüzyon matrisinde malzeme akışı, kesit şeklinin ve takım dizaynının ekstrüzyona etkisi ve profil şeklinin ekstrüzyon kuvvetine olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca konstrüksiyon için dikkat edilmesi gereken temel alınabilecek faktörlerle, üretilecek profiller için genel konstrüksiyon önerileri örneklerle verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Ekstrüzyon yöntemleri matris; ekstrüzyon matrislerinde profillerin yerleştirilmesine etki eden faktörle