Yirminci yüzyıl batı mimarisinin 1950-1990 arası ülkemiz mimarisindeki ve bir örnek olarak büro binaları üzerindeki etkileri - Gürkan, Birgen (My University, 1996)
Ülkemiz mimarlığının, 20. yüzyıldaki kimlik arayışlarını ve 1950 sonrası evrensel kimliğe doğru yönelmenin mimarimizdeki etkileriyle, bunun getirmiş olduğu sorunları gündeme getirmek, bu çalışmanın amacını oluşturdu. Çağdaş batı mimarisine genel bir bakış ve üslup kavramının oluşumu birinci bölümünde anlatıldı. ikinci bölümde 20. yüzyıl içindeki dönemlerin ne gibi nedenlerle oluştukları ve tarihi akış içerisinde bu dönemlerin beraberinde ne gibi üsluplar doğurdukları, içinde bulunduğumuz yüzyıl mimarlığında incelendi. Üçüncü bölümde ülkemiz mimarisindeki gelişmeler,20.yüzyılın başından ortalarına kadar, dünya mimarisindeki gelişmelerin etkisiyle ele alınarak çeşitli dönemlerle anlatıldı. Dördüncü bölümde, 1950 sonrasında meydana gelen ekonomik ve siyasi değişikliklerin mimarimizdeki etkileri öncelikle ele alındı. 1950 sonrasında ülkemiz mimarisinde meydana gelen değişiklikler, birçok üslup aynı anda birarada varoldukları için tek bir dönem gibi düşünülerek incelendi. Ancak daha detaylı inceleme için on yıllık dönemler olarak ele alındı. Beşinci bölümde, 1950 sonrasında batı ile bütünleşme çabalarının mimarimizdeki etkileri, özel bir örnek olarak büro binaları üzerinde batı mimarisindeki örneklerle karşılaştırmalar yapılarak anlatıldı. Türkiye'de 1960 sonrasında başlayan "planlı dönem" olarak nitelendirilen dönemde Türkiye'nin kalkınması, endüstrileşmesi sorunları detaylı biçimde ele alınmış ve bu dönemde ekonomide hızlı gelişmeler olmuştur. Bunun sonucu olarak hızla artan şirketler ve kamu yapıları için büro binalarına duyulan ihtiyacın artması ile büro binalarının önemli bir konu haline gelmesi düşünülerek, 1950 sonrası dönemde büro binaları üzerinde çağdaş batı mimarisinin etkileri incelendi. Mimarimizin yüzyılın son yarısındaki ortamının ve dış etkilerinin yansımalarının büro binaları üzerinde değerlendirmesi yapılarak çalışma sonuçlandırıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: 20 yüzyıl mimarlığı; 20 yüzyılın ilk yarısında türkiye’de yaşanan mimari dönemler; 1950 sonrası türk mimarlığı