Eski kent mekanlarının yeniden işlevlendirerek korunmasına ilişkin bir arayış "Fatih-Cibali örneği" - Biçer, Özcan (My University, 1999)
Kentler fiziksel, ekonomik, sosyal, demografik, kültürel ve tarihi öğelerden oluşan devingen varlıklardır. Gelişimleri boyunca kentlerin tamamı yada bazı parçaları eskimeye başlar. Koruma eylemi de tarihi, doğal ve kültürel değer taşıyan varlıkların sağlıklı toplumsal gelişim için gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamaktadır. Bu çerçevede korunacak değerler içine yapılar ve kent parçaları gibi öğeler de girmektedir. Ancak ülkemizde sürdürülebilir koruma politikalarının üretilememekte, bu nedenle günden güne tarihi değerler birer birer yitip gitmektedir. Bu araştırma, korumanın bir yöntemi olarak yeniden işlevlendirme aracını incelemektedir. Ayrıca koruma - planlama ilişkileri çerçevesinde, koruma, rehabilitasyon, yenileme olguları, tarihi çevrelerde yaşanan problemler ve koruma politikaları araştırılmaktadır. Bu çalışma kapsamında korumanın bir yöntemi olarak yeniden işlevlendirme aracı Fatih - Cibali Altbölgesi örneğinde açıklanmıştır. Birinci bölümde, yukarıda bahsedilen hedefler ve bunlara ilişkin metotlar sunulmuştur. İkinci bölümde, tarihi çevre, koruma, rehabilitasyon, yenileme olguları kavramsal çerçevede açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Türkiye'deki koruma politikaları, planlama koruma politikaları tarihsel perspektif içinde incelenmektedir. Dördüncü bölümde, İstanbul Metropoliten Alanı, Tarihi Yanmada ve Cibali Altbölgesi örnek alanında tarihi, planlama eylemleri, koruma politikalarının gelişimi ele alınmıştır. Cibali Altbölgesi' nde yapılan, analitik ve planlama çalışmaları ile yeniden işlevlendirme aracının çöküntü alanı nitelikleri taşıyan bir kentsel çevrenin sağlıklaştırmasında kullanılması amaçlanmıştır. Beşinci bölümde ise koruma olgusu bağlamında araştırmanın değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Eski kent mekanları; Kensel gelişim, koruma ve planlama; Tarihi yarımada; Fatih - Cibali