Güç faktörü düzeltme devrelerinin incelenmesi ve bir uygulama devresinin gerçekleştirilmesi - Yanık, Gürcan (My University, 2011)
Elektrik enerjisinin kullanımındaki kalite verimliliği ifade eden güç faktörü kavramı, bu tez çalışmasının konusunu oluşturmuştur. Bu çalışmada, güç faktörü kavramı açıklanmış, güç faktörünün bozulmasına sebep olan harmonikler ve bu harmonikleri sınırlayan uluslararası standartlar incelenmiştir.Güç faktörü düzeltme yöntemleri sıralanmış ve önce bu yöntemlerden en basit ve yaygın olan pasif filtreler açıklanmıştır. Sonra günümüzde kullanımı ve önemi giderek artan yüksek frekanslı AC-DC dönüştürücüler ve bu devrelerin güç faktörünün düzeltilmesindeki rolü anlatılmıştır. Literatürde yer alan düşük güçlü ve tek aşamalı bazı yüksek frekanslı AC-DC dönüştürücüler detaylı olarak incelenmiştir.Literatürdeki mevcut gelişmiş bir dönüştürücünün etraflı bir teorik analizi verilmiş, simülasyon çalışmaları yapılmış ve uygulama devresi gerçekleştirilmiştir. Alınan simülasyon ve uygulama sonuçları ile teorik analiz doğrulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Enerjinin işlenmesi; Güç faktörü düzeltme yöntemleri; Simülasyon çalışmaları