Türkiye enerji potansiyelinin bölgelere göre dağılımı ve analizi - Bor, Ufuk (My University, 2002)
Bilindiği gibi ülkemiz coğrafyası yedi ana bölgeden oluşmakta gerek nüfus gerekse ekonomik yönden oldukça çeşitlilik gösteren bölgelerimiz doğal olarak günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan elektrik üretim ve tüketim açısından da oldukça farklılık arz etmektedir. Tezimiz Türkiye'de üretilen ve tüketilen elektriğin bölgelerimizdeki kurulu güç dağılımı ile santral tiplerine bağlı olarak her bir bölgenin kendi içindeki üretim- tüketim oranlarına değişik bir bakış açısıyla yaklaşıldığı bir araştırmayı içermektedir. Hazırlanan tablo ve çizelgelerde mevcut elektrik yapısı değişik kıyaslamalarla ilgili bölgede üretim-tüketim dengesini bizlere sunarak ileriki yıllarda kurulması düşünülen santrallerin tipi ve kullanacağı yakıt açısından seçim yapılırken en azından ilgili mühendis ve yöneticiler için basit bir değerlendirme olanağı sunacaktır. Türkiye'de batıdan doğuya doğru gidildikçe imalatta ihtiyacı olan elektriği kendi bünyesinde üreterek kendi tüketimine sunan otoprodüktör santrallerin sayısının azaldığı buna karşılık birincil kaynağı su olan barajlı ve barajsız santrallerin ön plana çıktığı görülmektedir. Bununla beraber enerji üretiminde kullanılan birincil yakıtlara ayrılan finansmanın da doğudan batıya gidildikçe arttığı gözlenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Türkiye’de elektrik enerjisi; Türkiye elektrik enerjisi mevcut durumu; Türkiye yakıt rezervleri; Bölgelerin kurulu güç dağılımları; Türkiye elektrik üretimi; Türkiye elektrik tüketimi