Çok modülasyon indisli sürekli faz modülasyonu için çoklu kafes kodlar - Akar, Aynur (My University, 1997)
Doğrusal olmayan kanal etkilerine karşı duyarlılığı azaltan, sabit zarf ve band verimliliğini artıran faz sürekliliği özellikleriyle gezgin iletişim sistemleri için oldukça çekici bir modülasyon türü olan sürekli faz modülasyonunun (CPM) özel bir biçimi olan çok modülasyon indisli faz kodlamalı modülasyon (MHPM) tekniğini kullanan sistemlerin gürültülü ve sönümlemeli kanallarda hata başarmamı artıran çoklu kafes kod tasarımı, bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Kafes yapılarının her işaretleşme aralığında çevrimsel olarak yinelenmesinden yani zamanla değişme sinden dolayı MHPM sistemler, CPM sistemler gibi tek bir işaretleşme aralığında zamanla değişmeyen bir doğrusal faz kodlayıcısı ile onu izleyen bir. belleksiz modülatöre ayrıştırılamazlar. Bu nedenle, MHPM vericisi, k farklı modülasyon indis sayısı kadar işaretleşme aralığını yapısında toplayan, zamanla değişmeyen bir sürekli faz kodlayıcısına (fc-CPE) ve onun çıkışını k ardışıl kanal işaretine eşleyen, yine zamanla değişmeyen bir çoklu belleksiz modülatöre ayrıştırılarak modellenmiştir. Bu model, çoklu MHPM yapılarının kodlanarak gerek Gauss gürültülü gerekse sönümlemeli kanallardaki başarımlarının artırılmasında yararlı olmaktadır. &-CPE ile bir katlamalı önkodlayıcının birleşiminden oluşan eşdeğer kodlayıcının aynı durumdan ayrılan işaretlerinin arasındaki Oklid uzaklıklarını maksimum yapmak için çoklu MHPM kafeslerine küme bölmeleme yöntemi uygulanmıştır. Tasarlanan 4 ve 8 durumlu kodlanmış MHPM sistemler, kodlanmamış MHPM yapılarına ve seçilen modülasyon indis kümelerinin ortalama değerini kullanan CPM'e göre önemli kod- lama kazançları sağlamaktadır. Ayrıca bu yeni MHPM kafes kodların Gauss gürül tülü kanallardaki hata başarımları, gerek analitik yöntemlerle gerekse geliştirilen bir bilgisayar benzetim programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Gauss gürültülü kanallardan farklı özellikler gösteren, buna bağlı olarak kafes kod tasarımında etkin kod uzunluğu, çarpımsal uzaklık gibi farklı tasarım ölçütlerinin kullanımını gerektiren sönümlemeli kanal modelleri için çoklu MHPM kafes kodların tasarımları gerçekleş tirilmiş, 4 durumlu kodlanmış çoklu MHPM sistemlerin hata başarımları, kuramsal olarak ve bilgisayar benzetim yöntemleriyle incelenerek ilişkin kodlanmamış sistemlere olan üstünlükleri ortaya konmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Faz modilasyonu; Kafes kodları