Düşünce, örgütlenme, eylem ve söylem ışığında antikapitalist Müslümanlar - Ayata, Ahmet (My University, 2016)
Bu çalışma 2012 yılı 1 Mayıs'ı ile popülerlik kazanan ve kamuoyunda Antikapitalist Müslümanlar olarak tanınan harekete dair bilgi boşluğunu etraflı bir çerçeve geliştirerek doldurmayı amaçlayan informatif bir metindir. Hareketin ismi ile doğrudan ilişkilendirilebildiği şekilde İslamcılıkla ve genel olarak siyasi yelpazenin solu ile ilişkileri; düşünce, örgüt yapısı, eylem ve söylemler üzerine yazım taraması yöntemi uygulanarak ele alınmıştır. Bu konu başlıklarının analizinde yarı-yapılandırılmış mülakatlardan da faydalanılmıştır. 1980 sonrası ortaya çıkan yeni iktisadi yapı ve buna bağlı gelişen yeni toplumsal sınıflaşmalara İslam referanslı bir muhalefet hareketi olma özelliği ağır basan grup, söz konusu başlıklara bakıldığında klasik İslamcı düşünceden çok daha farklı bir yerde konumlanmaktadır. Gerek kuramsal olarak gerek pratik olarak bir çeşit anarşizmi benimsemektedir. Özellikle muhafazakâr kesimlere ciddi eleştiriler getiren grup ilave olarak sosyalist solun da Türkiye'nin toplumsal yapısını doğru analiz edemediği vurgusunu yapmaktadır. Muhafazakâr/mütedeyyin kesimlerin özellikle eylemlerini merkeze alarak gündelik siyaset düzeyinde olumsuz yorumladığı hareketin düşünsel yaklaşımı da kapitalizme itirazları temelinde olmasa da yöntem ve öncelikleri itibariyle eleştirilmektedir. Üyeler, İslamcılıkta daha evvel ortaya çıkmış olan bir sosyal adalet söylemi ile yetinmeyip "ortak mülkiyet, ortak otorite ve çok kültürlülük" olarak sistematize etmeye çalıştıkları düşüncelerini modern düşünce, gelenek ve bâtıni tasavvufi yorumların yardımı ile inşa etmektedirler. Grubun düşüncesinin özgün yanı bu fikirlerin İslami referanslarla ele alınmasıdır. Çalışmada ayrıca geliştirme çabasında oldukları bu yeni paradigma ve giriştikleri eylemlerin muhafazakâr/mütedeyyin kesimlerde oluşturduğu izlenimler ele alınmıştır. "Mahalleler arası geçişkenliği" sağlamayı amaç edinmiş grubun önündeki muhtemel engeller ve fırsatlar, siyasi taraflaşmalar/konumlanış ve düşünsel çalışmalar dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Antikapitalist; Müslümanlar; İslamcılık