Poli(N-izopropilakrilamid)'in sığır serum albümin ve şap hastalığı virüsünün peptid epitopu ile suda çözünebilen kovalent konjugatları: Radyasyon ışınlama yöntemi - Vural, Pelin (My University, 2002)
Bu çalışmada, radyoaktif 60Co gama (y) ışınlaması metodu ile, (pNIPAAm) poli (N- izopropilakrilamid polimerinin, sığır serum albümin proteini ve Şap Hastalığı Virüsü VP1 proteini peptid epitopu (40-60) ile suda çözünen kovalent konjugatları sentezlenmiş ve incelenmişdir. Farklı ışınlama dozları işe oluşturulan suda çözünen polimer-protein biyokonjugatlarının bağlanma mekanizması, UV-Visible spektroskopisi, Floresans spektroskopisi ve jel fikrasyon HPLC metodları ile immünojenitesi ise ELİSA testleri ile incelenmiştir. 500 Gy radyoaktif 60Co y ışınlaması ile oluşturulan polimer-peptid konjugatı bağlanma mekanizması ise UV- Visible spektroskopisi ve jel filtrasyon HPLC metodları ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, 100-500 Gy. arasındaki 60Co y ışınlanması ile BSA proteinin yapısal bozunmaya uğramadan polimer ile kovalent konjugat oluşturduğu gözlenmiş ve oluşan konjugatların immünojenitesinin serbest BSA'dan belirgin bir şekilde fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. pNIPAAm-peptid karışımının da, 500 Gy. ışınlama etkisi ile kovalent konjugat oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışma, proteinin polimer modifikasyonu yöntemleri vasıtası ile yüksek etkili, düşük toksiditeye sahip, polimerik sentetik aşı oluşturma yönünde bir çalışma olması nedeni ile güncel ve önemi olan bir çalışmadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Proteinlerin polimerlerle modifiksiyonu; Protein-polimer sistemlerinin immünolojik aktivitesi; Şap hastalığı; Konjugat; İmmünojen; Sentetik aşı