Verimlilik arttırma teknikleri - Özbek, Çağlayan (My University, 2007)
Verimlilik, bir üretim ya da hizmet sisteminin ürettigi çıktı ile bu çıktıyı yaratmakiçin kullanılan girdi arasındaki iliskidir. Yüksek verimlilik, aynı miktar kaynakla daha çok üretmek veya aynı girdiyle daha çok çıktı elde etmektir.Verimlilik, farklı sekillerde de tanımlanabilecegi gibi, bu tanımlardan bazıları etkinlik ve etkililik kavramları ile karısmaktadır. Bu nedenle çalısmanın basında bu kavramlar ayrıntılı olarak açıklanmıs ve aralarındaki farklar ortaya konmustur. Yapılan bir baska hata da, verimliligin, sadece emek ve makine gibi kaynakların daha yogun kullanımı olarak görülmesidir. Oysa artık, verimlilik ile çalısma yasamı kalitesinin birbirine sıkı sıkıya baglı oldugu kabul edilmektedir.Firmalar, verimlilik arttırma tekniklerinin hayata geçirilmesi sırasında "çalısan" faktörünü göz ardı ettiklerinden, beklemedikleri zorluklarla karsılasmakta ve sadece makine kapasitesini degistirerek geçici süreli verimlilik artısı elde etmektedirler.Bu noktadan hareketle, firmaların bu teknikleri uygularken karsılasabilecekleri zorluklara yer verilmis ve bu zorlukların asılabilmesi için bazı önerilerde bulunulmustur. Verimlilik arttırma tekniklerinden Sayısal Metotlara deginilmesine ragmen "Kalite Yolu" ile ve "Davranıssal Teknikler" ile verimliligin arttırılması konularına agırlık verilmistir. Daha uzun süreli ve kalıcı verimlilik artısı için, sürekli gelisim felsefesinin tüm çalısanlara benimsetilmesi, uygulamalardan önce firma içinde verimlilik kültürünün oluşturulması, tam katılımın saglanması, karar ve uygulamaların sadece üst yönetim kademeleri ile sınırlı kalmayarak tabana dek benimsetilmesi gerekliligi üzerinde durulmustur. Orta ölçekli bir firmada uygulanmaya henüz baslanmıs olan Süreç Yönetimi Sistemi'ne de yer verilmis olup, firmanın mevcut durumu, hedefleri, yapılan faaliyetler ve ulasılan nokta anlatılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Verimlilik; Etkililik; Verimlilik arttırma teknikleri