Toplumsal boyutta terim bilim çalışmaları: Fransa'daki Afnor Terim Birliği'nden yola çıkarak Türkiye'de terimlerde standartlaştırma modeli oluşturmak - Koçak, Deniz (My University, 2005)
Tez çalışmamızda, terimbilim alanının kuramsal ve uygulama boyutunu ele almayı amaçladık. Çalışmamız, giriş, terimbilim ve tarihsel süreci, alanlararası bir disiplin olarak terimbilim çalışmaları, terim çalışmaları için standartlara uygun bir model önerisi: YıldızTerm ve sonuç ana bölümlerinden oluşmaktadır. Terim kavramından yola çıkarak, terimbilimin doğuşunu ele aldık. Birçok alanla etkileşim içinde bulunan terimbilimin akımlarına ve oluşumuna değindik. Dünyada terimbilim çalışmalarının geliştiği ülkelerde yürütülen çalışmalardan, özellikle Quebec modelinden hareketle terimbilimi toplumsal açıdan değerlendiren toplumterimbitim alanını daha yakından inceledik. Sosyo-kültürel etkenler göz önüne alınınca, daha kullanıma yönelik, işlevsel terimbilim çalışmalarının gerçekleştirilebildiği konusu üzerinde özenle durmaya çalıştık. Bu değerlendirmelerin ardından, bölümümüzde geliştirilen YıldızTerm veritabanı projesinde kullanılmak üzere standartlara uygun bir model oluşturduk. Microsoft Access programıyla oluşturduğumuz veritabanımızda işlevselliğe önem vermeyi hedefledik. Anahtar Sözcükler: terim, kavram, terimbilim, toplumterimbilim, glottopolitik, işlevsellik, kurumsallık, standardizasyon, TSE, ISO, AFNOR, YıldızTerm. rv
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Terimbilim ve tarihsel süreci; Alanlararası bir disiplin olarak terimbilim çalışmaları; Terim çalışmaları için standartlara uygun bir model önerisi: YıldızTerm