Rüzgar santrallerinde rüzgar karakteristiği ve saha topografisine göre türbin seçimi ve yerleştirilmesi - Hatipoğlu, Ahmet (My University, 2010)
Bu çalışmada Dünya'da ve Türkiye'de rüzgar enerjisinin kullanımı istatistiksel verilerle detaylı olarak incelenmiş ve irdelenmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye'de rüzgâr enerjisi ile ilgili yapılmış olan çalışmalar ve elektrik piyasasının güncel durumları da analiz edilmiştir. Rüzgâr türbini tipleri incelenmiş ve günümüzde ticari olarak en çok kullanılmakta olan yatay eksenli üç kanatlı rotora sahip büyük kapasiteli rüzgâr türbinlerinin teknolojisi ve tasarımları detaylı olarak incelenmiştir. Rüzgar karakteristiği ve saha topografisine göre rüzgar türbini tipi seçiminin ve yerleşiminin yapılması için belirleyici unsurlar ve izlenen metodoloji detaylı olarak araştırılmıştır. Elde edilen bu bilgilere göre ülkemizde Çanakkale İli, Ezine bölgesi yakınlarında rüzgar ölçümü yapılmakta olan bir sahada bölgenin topografik özellikleri de hesaba katılarak, kurulabilecek 50 MW gücündeki bir rüzgar enerjisi santrali için sahadaki en uygun rüzgar türbini tipi ve en uygun türbin yerleşimi belirlenmiştir. Sahanın rüzgar potansiyelinin belirlenmesi ve optimizasyon çalışmalarında Danimarkalı EMD International Firması tarafından geliştirilmiş olan WindPRO 2.6 ve Danimarka Teknik Üniversitesi'ne bağlı Risø Ulusal Laboratuarı'nda geliştirilmiş olan WAsP 9.0 programları kullanılmıştır. Elde edilen yıllık enerji üretim verilerine dayanılarak projenin ekonomik analizi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Rüzgâr enerjisi; Potansiyeli rüzgar gücü; Rüzgar santrali optimizasyonu; Rüzgar türbini mikro konuşlandırması; Rüzgar santrali tasarımı