Lojistik faaliyetlerin dışarıdan sağlanması ve 4PL uygulaması - Sarıcı, Zaliha (My University, 2005)
Bu çalışma, lojistik sektöründe dış kaynak kullanımı kavramının ve buradan hareketle Üçüncü Parti Lojistik (3PL) ve Dördüncü Parti Lojistik (4PL) kavramlarının gün geçtikçe artan önemini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, çalışmada, dış kaynak kullanımı (outsourcing), 3PL ve 4PL kavramları detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada, lojistikte dış kaynak kullanımının evrimine odaklanılmıştır. Taşımayı satın almadan başlayan bu evrim süreci, 3PL firmalarıyla sözleşmeli ortaklıklar kurularak gelişmiş ve şimdilik son aşama olarak kabul edilen 4PL ile tamamlanmıştır. 4PL uygulaması, lojistik hizmetlerinin yanında yönetim ve danışmanlık hizmetlerini de kapsaması sebebiyle global sınırlar içerisinde daha profesyonel olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden çalışmada daha çok, evrimin son aşaması olan 4PL uygulamasının önemi vurgulanmıştır. Son bölüm olan uygulama kısmında, Türkiye'de lojistik sektörünün önde gelen firmalarına, firmaların hizmet anlayışlarını ve kapsamlarını, 3PL'ten 4PL'ye geçiş süreci içerisinde olup olmadıklarını, 4PL hakkında farkındalık düzeylerini ve gelecekte 4PL hizmeti verip vermeyeceklerini belirlemek amacıyla anket yapılmıştır. Ancak, bu firmaların çoğunun gerekli ilgiyi göstermemesi, anketi dolduracak yetkililerin büyük bir kısmının yıllık izinde olması, dolayısıyla doğru kişilere ulaşılamaması gibi nedenlerden dolayı beklenen sayıda geri dönüş olmamıştır. Bu yüzden, anketi eksiksiz gönderen 10 firmanın cevaplan değerlendirilmiştir. Bu anket, çalışmanın sonunda Ek 1 olarak sunulmuştur. Anket sonuçlan ve elde edilen veriler uygulama bölümünde ele alınmış ve yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Dış kaynaklardan yararlanma, outsourcing, lojistik dış kaynak kullanımı, üçüncü parti lojistik, 3PL, dördüncü parti lojistik, 4PL.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Lojistik faaliyetlerin dışarıdan sağlanması; Üçüncü parti lojistik kavramı