Al-Ti-C esaslı tane küçültücülerin üretimi ve tane küçültme mekanizmalarının incelenmesi - Gezer, Berke Turgay (My University, 2009)
Hafifliği ve korozyon dayanımı sayesinde günümüzde çok önemli bir yere sahip olan alüminyum metalinin en büyük dezavantajlarından birisi, mekanik özelliklerinin çelik kadar yüksek olmayışıdır. Bu nedenden dolayı alüminyum alaşımlarında tane küçültme işlemi, malzemenin mekanik ve döküm özelliklerini artırması açısından gerekli olmaktadır. Al-Ti-B alaşımları en etkili alüminyum tane küçültücü olarak geniş ve yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ancak bu uygulama yönteminin bir takım olumsuzluklarına çözüm olabilecek yeni alternatif yöntemler araştırılmakta, çeşitli tane küçültücüler üzerinde incelemeler yapılmaktadır. Avantajlarından dolayı Al-Ti-C kompozisyonuna sahip tane küçültücüler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, elementel karbon ilavesi ile Al-Ti-C tane küçültücü üretimi gerçekleştirilmiş ve üretilen tane küçültücülerin performansları değelendirilmiştir. Karbon ilave sıcaklığı, döküm sıcaklığı ve karbon miktarı gibi parametrelerin üretilen tane küçültücü performansına etkisi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre, üretim parametrelerinin tane küçültücülerin mikro yapısını ve performanslarını etkilediği gözlemlenmiştir. Tane küçültücülerdeki karbon miktarının artışı ile tane küçültme performansı da artmış, özellikle yüksek karbon oranına sahip tane küçültücüler sanayide yoğun bir şekilde kullanılan Al-Ti-B bileşimli tane küçültücülere ciddi bir alternatif olmuşlardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Alüminyum; Tane küçültücüler; Al-Ti-CAl-Ti-B