LPG yakıtının depolanması, sanayi ve konutlar için uygun depolama sistemlerinin incelenmesi ve öneriler - Sandıkçı, Gökay (My University, 2002)
Bir yakıt sistemini tasarlarken yakıtın kimyasal ve fiziksel özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde dizayn aşamasında umulmadık problemler çıkabilmektedir. Çalışmanın başlangıcında depolanan ve kullanılmak için sistem tesis edilen LPG'nin özellikleri anlatılmıştır.. Çalışmanın ikinci bölümünde ülkemizde kurulan LPG sistemleri anlatılmış ve ekipmanların tanıtımı yapılmıştır. Gazın cebri yoldan buharlaştırılma metodu, LPG stok tankları, kapasiteye göre sistem seçimi gibi mevcut uygulamada en çok tercih edilen uygulamalar tanıtılmıştır.. LPG yakıtının depolanmasında ve depolama kurallarının belirlenmesinde yapılan incelemelerin sonuçları çalışmanın diğer kalan kısmında detaylı olarak açıklanmıştır. Özellikle TSE standartlarınca tanımlanan ancak detayları belirtilmeyen uygulama şartları araştırılarak detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde ülkemizde uygulanan emniyet kurallarının yanı sıra hiç uygulamada olmayan ancak diğer ülkelerde uygulanan LPG tankları emniyet mesafeleri ve tank yeri seçimi kriterleri irdelenmiştir. Ayrıca, tanklar için alınacak yangın güvenlik önlemleri üzerinde durulmuştur. Sistemlerin dizaynı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus tankın ve sistemin statik elektriğe ve korozyona karşı korunmasıdır. Bu koruma sistemleri, yeterli olmadığı takdirde sisteme az fayda yerine zarar sağlamaktadır. Bu nedenle uygulamanın büyük bir titizlikle yapılarak belirlenen tüm şartlara uyulmalıdır. Toprak altı tanklar için uygulanacak olan katodik koruma ve toprak üstü tanklar için uygulanacak olan topraklama yöntemleri detaylı olarak dördüncü bölüme anlatılmıştır. Beşinci ve son bölümde LPG sistemlerinin kurulması, devreye alınması ve işletilmesi esnasında uyulması gereken kurallar üzerinde durulmuş ve yeni uygulama önerilerinde bulunulmuştur. İkinci bölümden sonraki bölümlerin tümü eksik bırakılan veya yanlış yapılan uygulamaları kapsamaktadır. Yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen tüm bulgular aynı zamanda doğru uygulamaları içermekte ve öneri niteliğinde olmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: LPG (Likit petrol gazı); Dökme LPG sistemleri; LPG tanklarının tesis edilmesinde uyması gereken emniyet kuralları; Tankların korunması