IEEE 802.15.4 standardına uyumlu RF haberleşme uygulaması - İsak, Sönmez (My University, 2007)
Yüksek Lisans tez çalışmasında IEEE 802.15.4 standardı kapsamlı biçimde incelenmiş vestandarda uygun yapıda haberleşen telsiz ağı kurulmuştur.Konuya alt yapı oluşturması amacı ile birinci bölümde IEEE tarafından 802.15 WPANçalışma grubunun kurulma amacı ve çalıştığı konular olarak sunulmuş, IEEE 802.15.4standardı ile ZigBee teknolojisinin bağlantısı açıklanmış ve ZigBee ile Bluetooth teknolojilerikarşılaştırılmıştır.İkinci bölümde IEEE 802.15.4 LR-WPAN genel hatları ile belirtilmiştir. LR-WPAN cihazmimarisi, veri aktarım modeli ve ilkel kavramı gibi konular sunulmuştur. Ayrıca standardınkapsamı dışında kalan ağ topolojileri konusunda bu bölümde incelenmiştir.IEEE 802.15.4 standardı 2 katman tanımlar. Ağ içinde telsiz veri haberleşmesininetkinleştirilmesi, frekans seçimi ve veri aktarımı gibi görevler, tanımlanan fiziksel katmanın(PHY) sorumluluğundadır. Fiziksel katmanın özellikleri, çerçeve yapısı ve gereksinimleriüçüncü bölümde anlatılmıştır.Dördüncü bölümde ortam erişim kontrolü (MAC) alt katmanı tanıtılmıştır. Bu bölümdebeacon, veri, onay ve MAC komut çerçevelerinin yapısı detaylı biçimde anlatılmış ve herMAC komut çerçevesi tanıtılmıştır. MAC alt katmanın sorumluluğunda olan ağ kurulması,cihazın ağa bağlanması ve ayrılması gibi konular yine bu bölüm altında incelenmiştir.Projede kullanılan RF alıcı-verici yongasının tanıtımı ve yapılandırılması beşinci bölümaltında incelenmiştir.Uygulamada akaryakıt istasyonlarında pompa durumlarının uzaktan izlenmesi ve kontrolüamacıyla hava ara yüzünde taşınacak veri yükünü DCR-ECR iletişim protokolü tanımlar.Kurulan IEEE 802.15.4 ağı, ağ içindeki cihazların yapısı, DCR-ECR iletişim protokolü veyapılan testler altıncı bölümde sunulmuş ve sonuç bölümü ile proje tamamlanmıştır.Anahtar kelimeler: Telsiz iletişim, IEEE 802.15.4 LR-WPAN, ZigBee, CC2420, 2.4GHz RF
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: TELSİZ KİŞİSEL ALAN AĞLARI (WPAN); NOKTADAN NOKTAYA AĞ TOPOLOJİSİ; KANAL ATAMA VE NUMARALANDIRMA; 2450MHz PHY TANIMLAMALARI