Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ISO 9000 standartlarının uygulama zorluklarının belirlenmesi ve uygulanması - Sönmezgil, Süleyman (My University, 1997)
KOBİ'lerin her zaman ekonomik ve sosyal sisteme büyük katkıları olmuştur. Türkiye' de ve dünyada 21. yüzyıl ekonomisinin temel tası olacağı iddia edilmektedir. Türk ve dünya ekonomisinde bu derece ehemmiyetli yer işgal eden KOBİ'lerin en önemli problemlerinden birisi de kalitedir. Büyük firmalarda olduğu gibi KOBİ'lerde de bu problemin asılmasında izlenecek en uygun yol Toplam Kalite Yönetimi 'ni benimsemek ve ISO 9000 standartlarına uygun çalışmaktır. Her ne kadar Toplam Kalite Yönetimi prensipleri ve ISO 9000 Standartları işletme büyüklüğünden bağımsız özelliklere sahipse de uygulamalarda pek çok farklılıklarla karşılaşılmaktadır. Hatta kimi büyük işletmelerde başarılı uygulamalara öncülük etmiş uzmanlar KOBİ'lerde aynı başarıyı gösterememektedirler. Bu sebeple, tezimi hazırlarken KOBİ'lerde Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 Standartlarının uygulanmasında karşılaşılan sorunları incelemeye çalıştım. Birinci bölümde KOBİleri tanımlamaya ve KOBİ'lerin Türkiye ekonomisindeki yerini anlatmaya çalıştım. ikinci bölümde ISO 9000 Standartlarının bir firmada etkili ve sürekli bir şekilde uygulanmasını sağlayan Toplam Kalite Yönetimini inceledim. üçüncü bölümde ise ISO 9000 Standartlarını inceledim ve bu standartların özellikle KOBİ'lerde uygulanması sırasında gerekli olan bilgileri vermeye çalıştım. Son bölümde ise, kaynaklarda adı geçen pek çok işletme yetkilisi ile yaptığım görüşmeler sonucu. -IV-ISO 9000 Standartlarına geçişte KOBİ'lere has avantajlara, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini sunmaya çalıştım. Çalışmamın, yararlanmak isteyen herkese faydalı olmasını temenni ederim.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Kobiler; toplam kalite ve güvence standartı