Polimerlerin termodinamik ve yüzey özelliklerinin ters gaz kromatografi metoduyla i̇ncelenmesi - Adıgüzel, Ayşegül Çiğdem (My University, 2020)
Tezin ilk bölümünde, İstanbul Teknik Üniversitesi Araştırma Laboratuvarında 3-(4- (dimetil amino) fenil)-1-(4-hidroksifenil) prop-2-en-1-on modifiye poli(vinil benzil klorür) (PVBC-DMAC), dietanol amin modifiye poli(vinil benzil klorür)(PVBC-Dietanol amin) ve dibutil amin modifiye poli(vinil benzil klorür) (PVBC-Dibutil amin) polimerleri sentezlendi ve karakterize edildi. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma Laboratuvarında, ters gaz kromatografi (TGK) metodu ile polimerlerin faz geçiş sıcaklıkları, termodinamik ve yüzey özellikleri araştırıldı. Bu amaçla, geniş bir sıcaklık aralığında çeşitli polar ve apolar çözücülerin polimerler üzerindeki alıkonma davranışları incelendi. Polimer-çözücü sistemleri için alıkonma diyagramlarından faz geçiş sıcaklıkları ve termodinamik denge sıcaklıkları belirlendi. Sonsuz seyreltiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayıları, Flory-Huggins ve hal denklemi etkileşim parametreleri, etkin değişim enerji parametreleri hesaplandı. Daha sonra, izomer seçiciliği, adsorbsiyon termodinamik parametreleri, (serbest enerji, entalpi), polimerlerin dağıtıcı yüzey enerjileri, Lewis asit ve baz parametreleri hesaplandı. Ayrıca, TGK metodu ile belirlenen faz geçiş sıcaklıkları, DSC ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştırıldı.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Ters gaz kromatografi; Polimer; Gaz kromatografisi; Inverse gas chromatography