Kanaltipi split klima sistemleri ile V.R.V sistemlerinin karşılaştırılması ve optimum şartlarının belirlenmesi - Develi, Turgut (My University, 1999)
Günümüzde teknoloji her dakika gelişmekte ve bu gelişmelerde çeşitli sistemlerde kontrol mekanizması olarak kullanılmaktadır. Bu kontrol mekanizmalarıda bir çok alanda ya otomasyon için, ya da konfor için kullanılmıştır. Modern iş dünyasında bu yüksek teknoloji sayesinde bilgi akışı 24 saat sürmekte çalışma sınırları klasik mesai saatlerinin dışına taşmıştır. Binaların klima sistemlerindeki tek bir noktadan kontrol yerine bireysel kontrolün sağlanabilmesi için yapılan çalışmalar olmuş ve hala devam etmektedir. 1970'li yıllardan sonra ortaya çıkan petrol krizinden sonra yakıt ekonomisi ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi yönündeki çalışmalar günümüze kadar devam etmiş ve 2005 yılma kadar devam etmesi öngörülen enerji tasarrufundaki bu çalışmalar işletme maliyeti ucuz olan cihazlar için bir başlangıç noktası oluşturmuştur. Bu gelişmenin en son hali olan V.R.V (Değişken Soğutucu Akışkan Debili Klima Sistemi = D.S.A.D.K.S )klima sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada klima sistemlerinin içerisindeki bilgilerin daha rahat anlaşılması için kavramlar ve kanal dizayn yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bütün kanallı ve sulu sistemler ile ilgili Sistem Özellikleri, Sistem Tanımlaması, Borulama Dizaynı, Kanal Dizaynı, Kontrol sistemi ile ilgili bilgiler sunulmuş ve V.R.V. ile ilgili olarak da çalışma prensibi, ekonomikliği, kısımları ve özelliklerinden bahsedilmişitir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Kanal dizayn metotları; Konvensiyonel sistemler; Sabit hacimli indüksiyon sistemi çok zonlu ünite sistemi; İki kanal sistemi değişken debili sabit sıcaklık sistemi; Çift kanal sistemi su ve dx sistemleri