İlköğretim okul müdürlerinin deprem ile ilgili kriz yönetimine ilişkin yeterlikleri - Adıgüzel, Selminaz (My University, 2007)
Çagın gereklerine uyum saglayabilecek okulların olusturulması belirliyeterlilikleri kazanmıs ve gelismeye sürekli açık okul yöneticileri sayesindegerçeklesebilecektir. Türkiye gibi deprem kusagında yer alan ülkelerin yöneticileri, biryandan 21. yüzyılın egitim sistemine uyum saglamaya çalısırken bir yandan daokullarını daha güvenli hale getirebilmek için çalısmak zorundadırlar. Okullarındepreme hazırlıklı olmalarında, okul yöneticilerinin kriz yönetimine proaktifyaklasmaları; kriz yönetimi sürecinde planlama, örgütleme, iletisim, koordinasyonyeterliklerine sahip olması gerekmektedir.Bu arastırmanın genel amacı; okul müdürlerinin kriz yönetiminde planlama,örgütleme, koordinasyon, iletisim yeterliklerini demografik degiskenlere göreincelemektir.Arastırmada tarama modeli kullanılmıstır, veri toplamak için bir anket vebir ölçekten faydalanılmıstır. lgili literatür tarandıktan sonra, arastırmanın anketve ölçegi, arastırmacı tarafından gelistirilmistir.Veri toplama aracı, stanbul'da resmî lkögretim okullarında görevli olan277 okul yöneticisine, 1894 ögretmene uygulanmıstır. Arastırmadan elde edilenveriler, aritmetik ortalama, standart sapma, Anova, Pearson Korelasyon Katsayısıgibi teknikler kullanılarak analiz edilmistir.Arastırma verilerine göre okul yöneticilerinin yönetim süreçlerinden planlama,örgütleme, iletisim ve koordinasyon boyutlarında kendilerini ögretmenlerindegerlendirmesine göre, daha yeterli görmektedirler (N=277; x:17,83; S:5,93).Arastırmaya katılan yöneticilerin yönetim süreçlerinden planlama, örgütleme,iletisim, ve koordinasyon boyutlarında yeterliligi cinsiyet degiskenine göreincelendiginde, bayan yönetici ile erkek yönetici arasında anlamlı bir farklılıgınolmadıgı görülmüstür ( t = -0,111; p>.05).Arastırmaya katılan egitim enstitüsü veya ön lisans mezunu olan yöneticilerinplanlama, örgütleme, koordinasyon iletisim, süreçlerinde kendilerini diger ögrenimgruplarına göre daha yeterli gördükleri bulunmustur.21 ve üstü kıdemi olan ögretmenlerin, okul yöneticilerini planlama, örgütleme,koordinasyon, iletisim ve boyutlarında yeterli algıladıkları görülmüstür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Kurumsal bilgiler; Okullarda karşılaşılabilecek olası krizler