Türkiye'de çelik endüstri yapılarında taşıyıcı sistem sorunlarına ilişkin çözüm önerileri - Akdumanlar, Esma (My University, 1998)
Bu çalışmada Türkiye'de yapılmış olan büyük açıklıklı, çelik endüstri yapılan ele alınmış, tasarım ve yapım açısından irdelenerek taşıyıcı sistemlerini oluşturan elemanlarda olumlu ve olumsuz durumlar saptanmıştır. Bu veriler ışığında tasarımcıya yapı tasarımı aşamasında sistem boyutlarını belirlemede pratik olarak yol gösterecek ilkeler önerilmiştir. Birinci bölümü oluşturan GİRİŞ'te sorun belirlenip dünyada ve Türkiye'de endüstri yapılarının tarihi gelişimi çelik yapı endüstrisinin geçirdiği aşamalar incelenmiştir. Ayrıca çalışmanın başlatılabilmesi için yapılan varsayımlar ve çalışmanın amacı belirtilmiştir. ikinci bölümde endüstri yapılarının Türkiye'deki gelişimi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde çoğunluğu Ege ve Marmara bölgelerinden seçilen kırk adet örnek yapının taşıyıcı sistem elemanları analiz edilerek kullanılan malzeme miktarları hesaplanmıştır. Bu hesaplamaların sonucunda malzeme miktarlarına ve taşıyıcı sistem boyut limitleri esas alınarak çizilen diyagramlara göre seçilen örneklerdeki olumsuz durumlar belirlenmiştir. Dördüncü bölümde, seçilen örneklerde saptanan olumlu bulgular kullanılarak, Türkiye'de yapılacak çelik endüstri yapılarında uygulamaya yönelik öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca yerli ve yabancı uygulama örneklerinden elde edilen deneyimlere göre belirlenen taşıyıcı sistem elemanlarının biçim ve boyutlarına ilişkin bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde ele* alman Sonuç'ta ise, Türkiye'de endüstri yapısı yapacak olan tasarımcı, yapımcı ve girişimcilere yön verecek kriterler verilmiştir. Tasarımcıya yapı taşıyıcı sistemi için malzeme seçimi, projelendirme, yapım yöntemi ve yapım teknolojisi seçiminde yardımcı olacak veriler sunulmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Türkiye'de endüstri yapıları; Çelik yapı uygulamaları; Çelik endüstri yapıları; Taşıyıcı sistem tasarımı