Üstyönetim bilgi sistemleri kuruluşu - Babaoğlu, Mihriban (My University, 2001)
Günümüzün hızla değişen iş dünyasında firmalar, sahip oldukları maddi ve parasal varlıkların yanısıra, bilginin de şirketin değerini belirleyen en önemli unsurlardan biri olduğunu farkettiler. Görev ve sorumlulukları gereği bilgiye en çok ihtiyaç duyan yöneticiler için, bilgi yönetimi amaçlı yeni sistemler geliştirilmeye başlandı. Sınırların kalktığı dünya pazarında iş yapmak zorlaşırken, bilgi sistemleri firmaların yol göstericileri halini aldı. Yönetime bilgi sağlayan sistemlerin geliştirilmesi için, son 50 yılda büyük gelişme gösteren bir teknoloji dalı olan bilgi teknolojilerinden faydalanılmaktadır. Bilgi teknolojileri, çok farklı biçimlerdeki bilgiyi, işletme içi ve dışından toplayan, saklayan, girdi olarak işlemsel modellere gönderen, çıktıyı ihtiyaç duyan herkese dağıtan ve bu döngünün aksamadan devamını sağlayan sistem ve araçların tümüdür. Bilgi teknolojilerinin kurumsal kültür ve iş süreçleriyle birleştirilmesi, işletmelere küreselleşen dünyada kazançlar sağlamaktadır. En önemli kazanç, çok hızlı değişen çevre koşullan karşısında işletmenin hızlı hareket edebilmesi, rekabet üstünlüğü kazanması ve yeni pazarlara açılabilmesi için gerekli kararların alınmasında üst kademe yöneticilerin desteklenmesidir. Üst kademe yöneticiler, her gün çok farklı ve beklenmedik sorunlar ve yeni fırsatlarla karşılaşmaktadırlar. En iyi karara en hızlı şekilde varmak için işletmenin kendisinin ve ilişkide bulunduğu tüm çevresinin en iyi şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Üstyönetim bilgi sistemleri, üstyönetimin bilgi ihtiyaçlarım gidermeye yönelik olarak tasarlanmış, işlemsel kabiliyetleri yüksek, hızlı ve güçlü analiz ve raporlama sistemleridir. Bu sistemler, özellikle stratejik planlama, yönetim ve işlemsel kontrol alanlarında üstyönetimi desteklemektedir. Daha etkili ve verimli bir yönetimin işletmeye sağladığı müşteri memnuniyeti, verimli ve hızlı üretim, kalitenin artması, yeni pazarlara açılma ve yeni fırsattan yakalayabilme gibi kazançlar, üstyönetim bilgi sistemleri kurma ve geliştirme çalışmalarına hız kazandırmıştır. Bu çalışmanın amacı, üstyönetim bilgi sistemlerinin amaç ve kapsamının belirtilmesi, üstyönetim bilgi sistemlerine neden gerek duyulduğunun açıklanması, analiz ve tasarım süreçleri ile birlikte geliştirme aşamalarının anlatılması ve sistemin kazançlarının gerçek bir örnek üzerinde incelenmesidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001
Keywords: Organizasyon ve bilgi teknolojileri; bilgi sistemleri; üstyönetim bilgi sistemi