Atatürk döneminde (1923-1938) pragmatizm ve ekonomiye yönelik mesleki ve teknik eğitim - Aslan, Emine (My University, 1992)
Mesleki ve teknik eğitimin tarihi, bireyin çalışmayı öğrenme çabasının tarihidir. Tarihsel gelişim sürecine bakıldığında da işin birey yaşamında önemli bir yeri vardır. Ülkemizde de dünyada olduğu gibi mesleki ve teknik eğitimin uzun bir geçmişi vardır. 19. yüzyılın ikinci yarısında endüstri, ev ekonomisi, ticaret, tarım alanlarında bazı okullar açılmıştır. Ancak bu okullar çok yetersiz kalmıştır. I. Dünya Savaşı sonunda bir kısım meslek okulları sınırlarımız dışında kalmış, geriye kalanların bir kısmı kapatılmış, bir kısmı ise yetersiz olanaklar ile eğitimlerine devam etmeye çalışmışlardır. Cumhuriyet ile birlikte mesleki ve teknik eğitim alanında önemli gelişmeler görülmeye başlanmıştır. Mesleki ve teknik eğitim konusunda ileri gitmiş Batı ülkelerinden uzmanlar getirilmiş, bu uzmanlara ülkenin değişik yörelerinde incelemeler yapmıtırılmış ve bu incelemeler raporlar halinde Bakanlığa sunulmuştur. Bununla da yetinilmemiş, her meslek şubesine teknik.eleman yetiştirmek için yurtdışına kız ve erkek öğrenci gönderilmiştir. Mevcut öğretmenlerin bilgilerini arttırmak için ayrıca kurslar düzenlenmiştir. Atatürk özellikle bu gibi mesleki ve teknik eğitim veren okulları, yaptığı ziyaretlerle desteklemiş, halkı bu konuda bilinçlendirmeye çalışmıştır. Atatürk'ün gayretlerive teşvikleri ile 1940'lara kadar önemli atılımlar gerçekleştirilmiş, ancak bu konuda esas gelişme 30 ' lu yıllardaki sanayileşme girişimi sonucu ileriki yıllarda görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1992
Keywords: Atatürk dönemi; Mesleki ve teknik eğitim