Emniyet ventilleri, uygulama alanlarına göre seçim ve hesaplama yöntemleri - Özgül, Aykut Çağlar (My University, 2007)
Emniyet ventilinin isminden de anlaşılacağı gibi görevi sistemlere emniyet sağlamaktır. Emniyet, sistem dediğimiz düzenli oluşumlarda meydana gelecek bozukluklar sonucu, oluşacak düzensizlikleri minimize etmektir.Emniyet ventilleri, sistemlerin düzenli çalışmasını ve çevresel faktörlerin korunmasını sağlar, bunu yaparken sistemden deşarj sağlar ve emniyet özelliğinin yanı sıra boşaltma özelliği de gösterir. Proses endüstrisini baz alırsak, emniyet ventili proses içinde bir elemandır ve temel bilgileri günden güne değişmekte ve gelişmektedir. Endüstrideki ilerleme ve çevre korumasının gün geçtikçe önem kazanması, sanayide ve yerel proseslerdeki basınçlı sistemlerin tümünde emniyet ventili kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu zorunluluk dahilinde sistemlerde kullanılacak emniyet ventilleri sistemlere uygun olarak seçilmeli ve hesaplanmalıdır, ayrıca proseslerde kullanılacak emniyet ventilleri prosesle bir bütün olarak ele alınmalı ve oluşabilecek problemlerin önceden tespiti yapılmalıdır.Emniyet ventili çok uzun zamandan beri kullanılan bir araçtır ve zaman içinde gelişerek çeşitlenmiştir. Bu gelişim yanında proseslerdeki karmaşıklığı ve problemleri beraberinde getirmiş, insansız sistem gereksinimlerini yaratmıştır. Bu nedenle emniyet ventili teknolojisi prosesler ile bir bütün olarak algılanmalı ve çözüm yöntemleri oluşturulmalıdır. Umuyoruz ki bu ve benzeri çalışmaların artması ile emniyet ventilleri sistem ihtiyacı olduğundan daha çok, bir prosesin tamamlayıcı elemanı olarak değerlendirilecek ve proses bütünlüğü ile sistemlere çözümler bulunacaktır.Anahtar kelimeler: Emniyet, emniyet ventili, boşaltma, basınçlı kaplar, kazanlar, tam kalkışlı, oransal kalkışlı, yay yüklemeli, ağırlık yüklemeli, pnömatik ek yükleme, proses, pilot işletim
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: EMNİYET VENTİLİ NEDİR; EMNİYET VENTİLLERİNİN SINIFLANDIRILMASI; EMNİYET VENTİLİ TİPLERİ