İnsan kaynakları fonksiyonu olarak performans değerleme ve bir uygulama - Önelge, Yeşim (My University, 2007)
İnsan kaynakları fonksiyonlarından biri olan performans değerleme kavramı, hem firmalar hem de iş görenler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kavramın dahil edildiği Performans Yönetimi Sistemi, firmaların uygulama yöntemine göre farklılık göstermekle birlikte aynı amaca hizmet etmektedir. Yöneticilerle çalışanlar arasındaki iletişim ve yönetim süreçlerine odaklanan performans yönetimi sistemi,bir organizasyonda performans planlandığı, yönetildiği, rehberlik edildiği, adil ve doğru olarak değerlendirildiği zaman yüksek motivasyonu sağlayan bir iş ortamı yaratacağını kabul eder. Bu nedenle, performans değerleme, performans yönetimi sisteminin bir aşaması olarak düşünülmelidir. Bu çalışmanın amacı, performans değerleme kavramını teorik açıdan incelemek ve buna bağlı olarak lojistik ve taşımacılık alanında faaliyet gösteren kurumsal bir firmadaki iş görenlerin performans değerleme çalışmaları ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Ayrıca, performans değerleme çalışmalarını algılamalarının, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin test edilmesi, çıkan sonuçlara göre gerekli aksiyonların alınması veya sürecin geliştirilmesi yönünde firmalara yol gösterici olması, buna ekolarak, literatürdeki diğer çalışmalara katkı sağlaması, ileride oluşturulacak olanlarada kaynak oluşturmasıdır. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. SPSS 15.0 for Windows paket programı kullanılmış,demografik özellikler ile performans algılamaları arasındaki farklılıkların tespiti açısından Ki-Kare bağımsızlık testi, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında, performans değerlendirme çalışmaları ile ilgili firmadaki iş görenlerin görüşleri ortaya konmuş,personel ve yönetici görüşleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Algılamaların cinsiyete göre farklılık göstermediği ancak pozisyon, yaş ve kıdeme bağlı olarak algılamaların değiştiği gözlenmiştir. Sonuç kısmında, belirlenen farklılıklara göre öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: İnsan kaynakları; Performans Değerleme; Performans Değerlendirme; Performans Yönetim Sistemi