Yapıda elektroiklimsel kirlilik ile insan sağlığı ilişkisi ve alınabilecek önlemler - Topar, Ahmet Hakan (My University, 1996)
Yapının fiziksel iç ve dış çevresinde oluşan doğal ve yapay elektroiklimsel oluşumların meydana getirdiği kirlilik, bu kirlilikten kaynaklanan olumsuzluklara bağlı insan sağlığına etkileri ve bu kirliliğe karşı yapı dışında ve içinde alınabilecek önlemleri inceleyen araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konunun sorunu ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacına ve önemine değinilmiştir. Konunun çözümü ile ilgili varsayımlardan söz edilmiş ve çalışmanın genei araştırma ve işleyiş yöntemi açıklanmıştır. ikinci bölümde elektriğin bileşenleri, türleri ve bu türlerin ölçüm yöntemleri incelenmiştir. Aynı bölümün sonunda elektroiklim tanımlanmış, doğal ve yapay elektroiklimsel oluşumlar ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır. Bölümün sonunda elektroiklimsel oluşumların ölçme yöntemlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümün ilk yarısında elektroiklimsel oluşumların belirli bir düzeyi aştığı durumlarda meydana gelen elektroiklimsel kirlilikler incelenmiştir. Elektroiklimsel kirlilik olarak tanımlanabilmesi için kirliliğin ulusal ve uluslararası kuruluşların önerdikleri eşik düzeyleri karşılaşünlmıştır. Bu bölümün ikinci yansında elektroiklimsel kirliliklerin canlı sağlığına etkileri incelenmiştir. Yapının canlı çevresi, insanlar, hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalar olarak dört bölümde irdelenmiştir. Elektroiklimsel oluşumların insan sağlığına etkileri biyolojik ve psikolojik yapılarına bağlı olarak belirlenmiştir. Sonuçlar bölümünde, üçüncü ve dördüncü bölümde yapılan incelemeler ve araştırmalar doğrultusunda yorumlar, yargılar ve sonuçlar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Elektroiklim; Elektroiklimsel kirlilik