Değişken ilerlemeli tornalamada talaş kırılması ve yüzey pürüzlülüğünün incelenmesi - Özsoy, Yalçın (My University, 2008)
Modern talaşlı şekillendirme işlemlerinde, talaş kaldırma prosesi geçmişten günümüze karşılaşılan problemler ile araştırmacı ve uygulamacılar için büyük bir çalışma alanı olmuştur. İmalatı daha verimli hale getirebilecek daha hızlı işleme yöntemleri ile daha iyi bir üretim kalitesi yakalayabilmek için yapılan araştırmalar ile imalat teknolojisi gün geçtikçe gelişen bir hal almıştır.Talaş kaldırma işleminin kalitesini belirleyen önemli faktörler deformasyon, sıcaklık, kuvvetler ve bunlara bağlı kalınarak işleme parametrelerinin belirlenmesidir. Tornalama işleminde, üretim kalitesini, verimliliği ve işlemin ekonomik olma durumunu doğrudan etkilediği için `değişken ilerleme' uygun donanımın seçilmesinde ve işleme parametrelerinin belirlenmesinde önemli bir rol almaktadır.Bu tezde, değişken ilerlemeli tornalama işleminde talaş kırılması ve yüzey pürüzlülüğünü incelenmiştir. Bu konuda, farklı kesme şartları kullanılarak deneyler yapılmıştır.Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için birinci bölümde, talaş kaldırma operasyonlarında karşılaşılan problemlerin karmaşıklıkları belirtilmiştir. İkinci bölümde, basit anlamda talaş oluşumu ve araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, araştırmacılar tarafından ortaya konulan talaş tipleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, talaş kırılması ve talaş kırma mekanizması incelenmiş, beşinci bölümde, tornalama işlemi, işlemi etkileyen faktörler açıklanmıştır. Altıncı bölümde, işlenebilirlik kavramı açıklanmış, yapılan deneysel çalışmalarda kullanılan alüminyum ve çelik iş parçası malzemelerin işlenebilirliği incelenmiştir. Yedinci bölümde, değişken ilerlemeli tornalama ile talaş kırılması ve yüzey pürüzlülüğünün incelenmesi için deneysel çalışmalar yapılmıştır. Sekizinci bölümde ise genel sonuçlar açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Talaş kompresyon teorisi; Kesintili talaş tipi; Kaba tornalama