Grafiksel programlama teknikleri ile gaz absorbsiyon kolonu tasarımı - Yenipazar, Nevzat (My University, 1999)
Bu çalışmada gaz absorbsiyon kolonu tasannu ile ilgili hesaplamalar ve grafiksel metotları tamamen bilgisayar ortamına taşıyan GASABSW1.0 programı geliştirilmiştir. Bilgisayar kullanımının eğitimdeki öneminin giderek artması nedeniyle, günümüzde tasarım programlarının gereksinimi ortaya çıkmıştır. Özellikle Kimya Mühendisliği eğitiminde grafiksel metotlar kullanılarak uygulanan çözüm yöntemlerinin, bilgisayar destekli tasarıma uygun olduğu görülmüştür. GASABSW1.0 programı, WMDOWS'un görselliğinden faydalanmak amacıyla Visual Basic_3.0 programlama dilinde hazırlanmıştır. Program, dolgulu kolon, raflı kolon ve sıyırma kolonu tasarımı olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. Dolgulu kolon tasarımı ile ilgili üç ayrı sistem ve üç ayrı hesaplama yöntemi kullanılarak grafik çizilmiş ve sonuçlar belirtilmiştir. Sıyırma kolonu ve raflı kolonda ise, absorbsiyon verimi ile ilgili yapılan değişikliğin aynı anda grafik üzerindeki raf sayısına etkisi görülebilmektedir. Programdan elde edilen sonuçların referanslardaki sonuçlara son derece yakın olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Gaz absorbsiyon kolonu tasarımı; Gaz absorbsiyonu; Dolgulu kolon; Raflı kolon; Sıyırma kolonu; Grafiksel metotlar; İnteraktif programlama