Edirne Sarayı restorasyonu ve çevresi ile birlikte işlevlendirilmesi proje planlama yaklaşımı ile değerlendirilmesi - Kodak, Mehmet Mesut (My University, 1997)
Tarihi yapı ve mekanların çevresi ile birlikte koruması ve değerlendirilmesi sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarda fayda sağlayacak yaklaşımlardır. Bu çalışmada Edirne Sarayı'nın restorasyonu ve çevresi ile birlikte işlevlendirilmesi olgusu "proje planlama" kavramı kapsamında tanımlanmıştır. Amaç restorasyon ve işlevlendirme çalışmalarının bir proje adı altında tanımlanması ve proje planlama yöntemlerinin bu proje üzerinde uygulanmasıdır. Süre, yer, kapasite ve maliyet açısından iç ve dış kısıtlılık koşullan gözönüne alınarak proje yönetimi yöntemleri uygulanması düşünülmüştür. Proje amaçlan tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik değerler biçiminde saptanmıştır. Proje konusu olan Edirne Sarayı, yalan çevresi ve şehir dokusu ana başlıkları için, tespit çalışmaları, kazı çalışmaları, rölöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri hazırlanması, restorasyon ve anastiloz çalışmaları, peyzaj, ulaşım ağı planlanması, uygulanması, yeni bir vaziyet planı, işletmenin kurulması aşamaları proje planlanması kavramı ile ele alınmış ve öncülük serimi hazırlanmış. Ancak, tüm bu proje tasarım, uygulama ve işletme faktörlerini gerçekleştirebilmek için bir PPKS (Proje Planlama Kontrol Sistemi) oluşturulması ön koşul olarak düşünülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: PPKS; Edirne Sarayı; Edirne Sarayı restorasyonu