Sergi salonu aydınlatmasında genel ilkeler ve iki sergi salonunun incelenmesi - Bayer, Yıldız (My University, 2007)
Sergi salonu aydınlatmasının esas amacı, nesnelerin boyut, biçim, doku, renk vb.özelliklerinin görsel konfor koşulları sağlanarak sergilenmesidir.Bu çalışmada amaç, sergi salonlarındaki aydınlatma tasarımının en doğru biçimdeyapılabilmesi için gerekli ilkeleri belirlemek ve yapılmış olan uygulamaları, bu ilkelerdoğrultusunda değerlendirmektedir. Belirtilen amaca yönelik olarak yapılan bu çalışma, 8 anabölümden oluşmaktadır.Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı belirlenmiştir.Bölüm 2'de, sergi salonu tanımı yapılmış, çeşitli sergi salonu sınıflandırmaları ve sergilemeelemanlarına değinilmiştir.Bölüm 3'te, ışınımların zararlı etkileri ve sergi salonlarında koruma ele alınmıştır.Bölüm 4'te, sergi salonlarında iyi görme koşullarının sağlanabilmesi için gerekli görselkonfor koşulları ele alınarak incelenmiştir.Bölüm 5'te, sergi salonlarında kullanılan ışık kaynakları, aydınlatma düzeni ilkeleri,sergileme elemanları ele alınarak verilmiştir.Bölüm 6'da, sergi salonlarında kullanılan yeni teknolojilere değinilmiş ve örnekler verilmiştir.Bölüm 7'de, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Arkeoloji Müzesi aydınlatması görsel konforkoşulları 5. Bölümde ele alınan ilkeler doğrultusunda incelenmiş ve değerlendirilmiştir.Bölüm 8'de, belirlenen amaç doğrultusunda yapılan çalışma ile ilgili genel bir değerlendirmeyapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Sergi salonu; Görsel konfor; Koruma; Aydınlatma tekniği