Türkiye-Rusya ilişkilerinde değişimin dinamikleri: 2011-2016 - Topuzoğlu, Burak (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, 2011 ve 2016 yılları arsında Türkiye-Rusya ilişkilerinin incelenmesidir. Seçilen dönem iki ülke ilişkilerinde hızlı bir yeniden yakınlaşma sürecine sahne olduğundan, çalışma özellikle 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesi sonucunda ortaya çıkan Su-24 siyasi krizinin etkilerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda çalışma, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin 2015 krizinin olumsuz etkilerinden yüksek düzeyli siyasi işbirliğine, söz konusu kısa süre içinde nasıl ulaştığı sorusunun yanıtlanmasını hedeflemektedir. Çalışma, belirlenen araştırma sorusunun incelenmesi amacıyla, uluslararası ilişkilerde bir dış politika analizi sunan neoklasik realizmin teorik çerçevesine başvurmaktadır. Bu açıdan çalışma üç kısma ayrılmaktadır. İlk kısım ikili ilişkilerde meydana gelen göreceli güç dağılımındaki değişikliklerin politik etkilerini incelemeyi hedeflerken, ikinci kısım iç politik faktörlerin Türkiye-Rusya ilişkilerine etkilerine odaklanmaktadır. Son kısımda ise, Su- 24 dış politika krizinin çözümü sürecinde devlet liderlerinin etkisinden kaynaklanan bireysel faktörlerin etkilerinin incelenmesi ile çalışmanın analizi tamamlanmaya çalışılacaktır. Seçilen dönemde konu hakkında medyada yer alan haberler dikkate alınarak süreç analizi yöntemi uygulanmıştır. Diğer yandan, iki ülkedeki karar alıcıların konu hakkındaki açıklamaları ve konuşmaları söylem analizi metoduyla incelenmektedir. Çalışma bu kapsamda, Türkiye-Rusya ilişkilerinde kısa süre içerisinde meydana gelen büyük değişimin; yapısal faktörler, iç politik gelişmeler ve bireysel dinamiklerin birbirini etkiyen ilişkisinin bir sonucu olduğu argümanını desteklemeye çalışacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Su-24 krizi; Türkiye-Rusya ilişkilerinde bireysel, sistemsel ve devlet düzeyindeki faktörler; Dış politika krizleri