Bükülmüş molekül geometrili resorsinol türevlerinde farklı substitüentlerin mesomorfizme etkileri - Ateş, Şeyda (My University, 2009)
"Bent-core" mesogenlere ait polar mesofazların göstermiş oldukları çarpıcı özelliklerin 1996 yılında keşfedilmesinin ardından, bükülmüş molekül geometrili yapılar sıvı kristal araştırmalarında oldukça önemli bir konu başlığı halini almışlardır. Muz şekilli bileşikler, kendileri akiral yapıda olmalarına rağmen, akışkan sıvı kristal hale geçtiğinde kiral özellik gösteren ilk yapılardır. "Bent-core" moleküllerine ait mesofazlarda, polarite ve kiralitenin ortaya çıkması, moleküler yapı ve moleküller arası etkileşimlerle oldukça yakından ilgili olmaktadır.Bu çalışmada, birbirinden bağımsız iki ünite olan, merkezi aromatik çekirdek türevleri ile farklı terminal zincirlerin bir araya getirilmesi sonucu oluşan "bent-core" molekülleri üzerine incelemer yapılmıştır. Bu amaçla, kiral merkez içeren kalamitik yan kolların resorsinol türevli bent üniteye bağlanması sonucu sentezlenen "bent-core" bileşiklerinin sıvı kristal davranışları incelenmiştir. Sentezlenen resorsinol türevli "bent-core" bileşiklerinin yapıları spektroskopik yöntemler kullanılarak tayin edilmiştir (1H-NMR, 13C-NMR, MS). Sentezlenen yeni bileşiklerin mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu (PM), diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) ve X-Ray ile aydınlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Sıvı kristaller; Bent-core mesogenler; Muz şekilli bileşikler