Reverse logistics network design with uncertainty - Alamassi, F. N Mohammed (My University, 2014)
Birkaç yılı aşkın bir süredir, kullanılmış ürünlerin geri dönüşümü ekonomik sebeplerden ve artan çevresel yada yaşama endişesinden dolayı büyük oranda artmıştır. Aynı zamanda etkili bir tersine lojistik ağı, kullanılan ürünlerin yeniden işlemesi ve pazara yeniden dağıtarak değerini koruması için gereklidir. Tersine lojistik ağının ana sorunlarından birisi başka bir sorunun karmaşıklığını güçlendiren belirsizliktir. Tersine lojistik parametrelerinde kapasite koşulları, talep ve ürün miktarı açısından belirsizlik dereceleri bulunmaktadır. Yukarıda belirtilen faktörler dikkate alınarak bu tez, birçok gerçek dünya özellikleri gibi lojistik planlama için kapsamlı bir model önermektedir. Bu araştırmada, iki objektif iki aşamalı stokastik karışık tamsayı doğrusal programlama modeli ters lojistik ağının çoklu kademelerinde, tek bir dönem için çoklu mal tasarımı amaçlanarak önerilmiştir. Önerilen iki amaç doğrultusunda (1), sabit maliyet, ulaşım, yer değiştirme, toplama, denetim, geri kazanım ve bertaraf maliyetleri toplamı dahil, toplam maliyetleri en aza indirmek, (2), ağ içindeki ulaşım modlarının CO2 emisyonlarını en aza indirmesi hedeflenir. Sorun aynı zamanda, toplam maliyet ve CO2 emisyonlarını en aza indirmek için en uygun ağ yapılandırması ve ulaşım modları ve ilgili akışların atanması için formüle edilmiştir. Stokastik optimizasyon modeli bünyesel risk senaryoları ile modellenmiş ve iade edilen ürün belirsizliğinin miktarının altında geliştirilmiştir.Non-dominated çözümü bulmamız için ε- kısıt yöntemini takip ederek önerilen model için Pareto-optimal çözümleri elde ederiz. Anahtar Kelimeler:Tersine Lojistik Ağ Tasarımı, İki Aşamalı Stokastik Programlama, Çok Aşamalı Optimizasyon, Augmented ε -Kısıtlama Yöntemi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014