Sızıntı sularının membran proseslerle arıtılabilirliği: Odayeri örneği - Acı, Gökçen (My University, 2011)
Konvansiyonel sistemlerle arıtımında güçlükler yaşanan genç ve yaşlı çöp sızıntı sularının membran proseslerle arıtılabilirliğinin bu çalışmada araştırılmıştır. Çalışmada mikrofiltrasyon (MP005), ultrafiltrasyon (UC030), ters osmoz (BW30, XLE ve SW30) ve nanofiltrasyon (NF90 ve NF270) membranları basınçla işletilirken, hollow-fiber (batık ultrafiltrasyon, ZW?UF) membranı ise vakumla işletilmiştir. MP005, UC030 ve ZW-UF membranları nanofiltrasyon ve ters osmoz membranları öncesinde ön arıtma amacıyla kullanılmıştır. Genç ve yaşlı sızıntı suları MP005 ve UC030 membranlarından sırasıyla 1 bar ve 2,5 bar basınç altında arıtıldıktan sonra 20, 25, 30 ve 35 bar transmembran basıncı (TMP) altında BW30, XLE ve NF90 ile ve 5, 10, 15 ve 20 bar TMP altında da NF270 membranıyla arıtılmıştır. Akı, organik madde (KOİ, TOK), demir, nikel, krom, bakır, klor, nitrit, nitrat, amonyum, sülfat ve fosfat parametreleri membran performansının belirlenmesi amacıyla ölçülmüştür. Her iki atık suda da en yüksek organik madde giderme verimi MP005+BW30 membranlarıyla 35 bar TMP altında BW30'un işletilmesiyle elde edilmiştir. Bu sistem ile organik maddenin, ağır metallerin ve iyonların %98 ve üzerinde verimle giderimi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında MP005 membranıyla arıtma sonrası ZW-UF ve UC030 membranları kullanılarak ön arıtma veriminin artırılması hedeflenmiştir. Bu aşamada MP005+ ZW-UF/UC030 +BW30/SW30 sisteminde en yüksek organik madde giderimi MP005+ UC030 +BW30 sistemiyle elde edilmiştir. Bu aşamada organik madde giderme verimi %99 ve üzerinde olmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Katı atık düzenli depolama sahası ve sızıntı suyu oluşumu; Katı atık; Sızıntı suyu arıtımı; Membran prosesler; Odayeri katı atık düzenli depolama sahası