Poli(Fenil sülfon)'un ters gaz kromatografisi ile termodinamik etkileşimlerinin incelenmesi - Bilgin, İlknur (My University, 1996)
Bu çalışmada, poli(fenil sülfon)' un (PPS), n-nonan, n-dekan, kloroform ve metilen klorür ile etkileşimi geniş bir sıcaklık bölgesinde ters gaz kromatografisi tekniği ile incelendi. Deneysel olarak elde edilen spesifik ahkonma hacimleri kullanılarak bu çözücünün PPS için ahkonma diyagramları çizildi. Zayıf çözücüleri olan n-nonan ve n-dekan' m ahkonma diyagramlarından PPS' nun 150°C" deki /3-relaksasyon geçişinin gözlenebildiği, iyi çözücüleri olan kloroform ve metilen klorür' ün ahkonma diyagramlarından ise gözlenemediği görüldü. Ayrıca n-nonan, n-dekan, toluen, n-propil benzen, izopropil benzen ve klor benzen' in PPS ile ter modinamik etkileşimleri, 250°C - 300°C arasındaki sıcaklık bölgesinde çalışıldı. Flory-Huggins termodinamik etkileşim parametreleri (A^f), sonsuz seyreltiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayıları (fif3), kısmi molar sorpsiyon ısıları (AH1Sorp), çözücünün sonsuz seyreltiklikteki kısmi molar çözünme ısıları (AH1 ) ve polimerin çözünürlük parametresi (62) bulundu. Ayrıca Flory' nin hal denklemi teorisindeki polimer-çözücü etkileşim parametreleri (Af*2) ve etkin değişim enerji parametreleri (X12) de hesaplandı. Sonra bu değerlerin sıcaklıkla, aynı zamanda çözücünün yapısı ile değişimi yorumlandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Gaz kromatografisi; Polimer çözeltileri