Sığırkuyruğu biyokütlesi yardımıyla atık sudan metin mavisi giderimi - Serdar, Elif (My University, 2016)
Boyar maddeler; çeşitli ürünleri boyamak ve bu ürünleri çevre şartlarına karşı daha dayanıklı hale getirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Boyar maddelerin çok az oranda kullanımları bile çevre ve insan sağlığı açısından zararlı etkiler gösterebilmektedir. Geniş ölçüde kullanımları ise ekosistemde önemli çevresel sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Endüstriyel kaynaklı boyar madde bulunduran atık suların arıtımı kolay değildir ve ayrıca ileri arıtma tekniği gerektirir. Adsorpsiyon prosesi, bu türdeki atık suların arıtımında yaygın ve etkili olarak kullanılan ve önemi gittikçe artan bir yöntemdir. Bu çalışmada sığırkuyruğundan elde edilen biyokütle yardımıyla; metilen mavisinin sulu çözeltiden adsorpsiyonu incelenerek, yapılan deneylerde sıcaklık, pH, başlangıç boyar madde konsantrasyonu, artan madde miktarı, ultrasonik etki ve ortama ilave edilen kimyasalların adsorpsiyonun verimine olan etkileri gözlenmiştir. Deneylerin ardından elde edilen verilerin; Freundlich, Langmuir, Temkpkin ve Dubinin-Radushkevich gibi izoterm modellerine olan uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. En son olarak da adsorpsiyon kinetiği ve termodinamiği incelenerek; adsorpsiyon hızını belirleyen mertebe ve adsorpsiyonun serbest Gibbs enerjisi, entalpisi ve entropisi gibi değerler hakkında bilgi edinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Sığırkuyruğu; Metilen mavisi; Adsorpsiyon; Atık su