Coğrafi bilgi sistemi ve semantik web aracılığıyla bina detaylarına ilişkin çok kaynaklı ve çok ölçekli mekansal verilerin entegrasyonu ve zenginleştirmesi - Memduhoğlu, Abdulkadir (My University, 2021)
Web 2.0 uygulamalarının ortaya çıkışıyla birlikte kullanıcılar, web'e içerik sağlayabilir olmuşlardır. Bu durum web'te yer alan veri miktarının hızla artmasına yol açmıştır. Tüm alanlarda olduğu gibi mekansal bilgi alanı da bu durumdan etkilenmiştir. Özellikle gönüllü coğrafi bilgi (VGI) uygulamalarının ortaya çıkmasıyla genellikle standart olmayan mekansal veriler artış göstermiştir. Buna paralel olarak, ücretsiz olarak servis edilen bu mekansal verilerin resmi mekansal verilerle entegre edilerek kullanıldığı uygulamalar yaygınlaşmaya başlamıştır. Örneğin, OpenStreetMap (OSM) gibi VGI uygulamaları, kriz koşullarında ihtiyaç duyulan bölgelerin haritalarını ortaklaşa olarak (crowdsourcing) hızlıca oluşturma veya güncelleme olanağı sağlamaktadır. Bu mekansal veri çeşitliliğinden azami yarar sağlayabilmek ve mevcut mekansal verileri daha hızlı ve az maliyetle güncelleyebilmek için öncelikle verilerin entegrasyonu ve zenginleştirilmesi gerekmektedir. Entegrasyon sadece zenginleştirme amaçlı değil aynı zamanda farklı ayrıntı düzeylerinde yer alan mekansal verilerin birbirleriyle ilişkilendirilmesi için de gereklidir. Bu bağlamda, 2000'li yılların başında ortaya konmuş ve zamanla gelişerek mekansal bilgi alanında da yer edinmiş olan semantik web yaklaşımı ve teknikleri bir potansiyele sahiptir. Makinelerin olguları analiz ederek insanların yerine karar verebildiği bu çağda, mekansal verilerin anlamlarının makineler için de tanımlanabildiği, analiz ve çıkarım yapılabilen semantik web ortamında kullanılması bu alanda atılacak önemli bir adımdır. Bu tez kapsamında farklı kaynaklardan gelen farklı ölçeklerdeki mekansal veriler alan kesişimine göre geometrik olarak eşleştirilmiş ve semantik web yöntemleriyle entegrasyonu ve zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Bağlantılı veri şeklinde ortaya konan bu entegre edilmiş ve zenginleştirilmiş verilerle farklı ihtiyaçlara aynı yerden cevap verebilme imkanı uygulamalarda gösterilmiştir. Bunun yanı sıra semantik web'in en güçlü yanlarından olan mantıksal çıkarımlar ile tanımlanmamış detay ilişkileri ve çeşitli sınıflar elde edilerek örneklerle gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlar semantik web tekniklerinin mekansal bilgi alanında kullanılmasının makinelerin bilgi çıkarımı konusuna önemli katkılar sunabileceğini ortaya koymuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Mekansal veri entegrasyonu; Mekansal semantik web; Çoklu temsil; Mekansal veri zenginleştirmesi; Geometrik eşleştirme