Sanat entegrasyonunun yabancı dil öğretimindeki rolüne dair bir eylem araştırması: Türkçe ve İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi örneği - Yıldırım, Tuğba (My University, 2019)
Sanat entegrasyonu, sanatın başka bir disiplinin öğretimine dahil edilmesi yoluyla daha zengin bir öğrenme ortamı oluşturan deneyimsel bir öğretim yaklaşımıdır. Bu araştırmanın amacı, sanatın yabancı dil öğretimine entegre edilmesinin öğrencilerin yaratıcılık becerisi ve motivasyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması ile desenlenmiştir. Türkçe ve İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği iki ayrı sınıf için öğrenmeyi destekleyici nitelikte sanatsal etkinlikler geliştirilmiştir. Eylem araştırması sürecinde veriler uygulanan sanatsal etkinlikler, gözlem notları, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, öğretmen ve öğrenci görüşmeleri ve öğrenci etkinlik dosyaları yoluyla toplanmıştır. Elde edilen bulgular, içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Sanatın dil öğretimine entegrasyonunun incelenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu eylem araştırmasında ulaşılan sonuç, sanat entegrasyonu sürecinin Türkçe ve İngilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde öğrencilerin yaratıcılık becerisi ve motivasyonunu önemli ölçüde artırdığı yönündedir. Sanatsal etkinlikler, öğrencilerin yaratıcılık potansiyellerini fark etmelerine ve özellikle üretici dil becerilerine aktarmalarına olanak sağlamıştır. Sanatsal etkinliklerle desteklenen öğrenme süreci de öğrencilerin dil öğrenmeye karşı istekliliğini kayda değer şekilde arttırmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Yabancı dil öğretimi; Yabancılara Türkçe öğretimi; Sanat entegrasyonu; Yaratıcılık; Motivasyon