Yapısal sistemlerin göçme olasılığının Monte Carlo yaklaşımı ile belirlenmesi - Menteş, Kadir (My University, 2009)
Yapısal sistemlerin tasarımında, modellerin içerdiği parametreler çoğu zaman rasgele değişkendir. Bu nedenle tasarımda risk kaçınılmaz şekilde her zaman vardır, yok edilemez. Şu halde yapısal güvenlik ancak göçme olasılığı belirlenerek sağlanabilir. Günümüzde, yapısal sistemlerin göçme olasılıkları dolayısıyla güvenilirlikleri çeşitli tekniklerle ve yaklaşımlarla çözümlenebilir. Bu çalışmada göçme olasılığının tahmin edilmesinde kullanılan yöntemler açıklanmış, bu yöntemlerden, tam-olasılıksal yöntemler sınıfına giren ?Monte Carlo Yaklaşımı? hakkında bilgi verilmiştir. Bu yaklaşıma dayalı Matlab 7.0 programında hazırlanmış bilgisayar programı yardımıyla çeşitli mühendislik problemleri çözülmüş, çözüm sonuçları ikinci-moment yaklaşımı ile elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Çözümlemelerde, değişkenler arasındaki korelasyonun etkisi de göz önüne alınmıştır. Ayrıca karmaşık sistemlerin göçme olasılığının tahmininde "Monte Carlo Yaklaşımı'nın" etkinliği ve başarısı ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Yapısal güvenirliğin çözümlenmesi ve değerlendirilmesi; Değişkenlerin korelasyonsuz olması durumu; Rasgele sayıların üretilmesi; Örnek boyutuyla ilgili hata