Bor karbür takviyeli metal matrisli kompozitlerde atık Al talaşlarının değerlendirilmesi - Ağacan, Bengü (My University, 2013)
B4C esaslı seramikler, sahip oldukları yüksek ergime sıcaklığı (2743 °C), yüksek mikro sertlik (32G Pa), düşük teorik yoğunluk (2,52 10³ kg/m³) ve elektriksel ( 1000 10⅛Ω.m) iletkenlik katsayı değerinden dolayı elmas ve kübik bor karbürden sonra en sert malzemedir, bu yüzden çok yüksek sıcaklık malzemeleri olarak kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklıklarda sahip oldukları kimyasal ve fiziksel kararlılık ve sözü edilen diğer özelliklerinden dolayı, B4C esaslı seramikler uzay, savunma, otomotiv, ısı ve teknolojik yapı, fonksiyonel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu araştırmada matris elemanı olarak 6XXX serisi atık alüminyum talaşları ve takviye elemanı olarak k 3 μm, 53 μm, 75-150 μm, 150-250 μm ve ≤500 μm üzeri tane boyutlarına sahip 5 farklı bor karbür tozları kullanılmıştır. Al talaş içine %5, %10, %15 ve %20 oranlarında (ağırlıkça) bor karbür ilavesi yapılmıştır. Daha sonra numuneler 10mmx24mmx5mm boyutlarında soğuk presle preslenerek, sıcak presle şekillendirilmiştir. Karakterizasyon çalışmaları ise XRD, SEM ve EDS ile yapılmıştır. Deneyde kullanılan 6XXX serisi alüminyum talaşları Burak Alüminyum fabrikasından ve farklı boyuttaki bor karbür tozları BMBT ve Tübitak' tan temin edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: B4C; Al talaşı; Üretim; Karakterizasyon